"Az uniós tagság nem sokat hozott nekünk"

<b>Berlin</b> - Magyarország és az Európai Unió címmel <em>Navracsics Tibor</em> írását közölte hétfői számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

MTI

A konzervatív német napilap olvasói levelek rovatában megjelent írásban a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség parlamenti frakcióvezetője arra kívánt reagálni, hogy a FAZ egy, a január 31-i számban megjelent összeállításban idézte azt a kijelentését, amely szerint "a csaknem ötéves európai uniós tagság nem sokat hozott Magyarországnak". 

Mindebből pedig - mint Navracsics Tibor emlékeztetett - az újság azt a következtetést vonta le, hogy "a magyar ellenzék vezető politikusai negatívan értékelik az ország európai uniós tagságát".

"Valóban tévesen fogalmaztam, mert a meggyőződésem éppen ellentétes az ilyen jellegű értékeléssel" - hangsúlyozta levelében a frakcióvezető, utalva arra, hogy Magyarország uniós tagságát személy szerint ő maga és a Fidesz is pozitívan értékeli. 

A FAZ által idézett, egy pódiumbeszélgetésen elhangzott kijelentés kapcsán pedig rámutatott: "Azt akartam kifejezésre juttatni, hogy elemezni kell, miért tudta oly csekély mértékben kihasználni Magyarország az elmúlt öt évben az uniós tagság esélyeit". 

A beszélgetés keretében arról volt szó, hogy melyek a magyarok csalódásának fő okai a tagság kapcsán, noha ahhoz nagy reményeket fűztek - írta a frakcióvezető.

A továbbiakban részletesen ismertette a Fidesz nézeteit az Európai Unióról. Utalt arra, hogy az Európához - vagy ahogy akkor nevezték, Nyugat-Európához - való tartozás nemzedékének, de szülei nemzedékének is nagy álma volt. 

"Az európai uniós tagság számunkra, magyarok számára katonai, gazdasági és jogi biztonságot jelent" - szögezte le Navracsics, megjegyezve: a Fidesz májusban bemutatásra kerülő Európa-programja az "Erős Magyarország, erős Európa" címet viseli. 

"Meggyőződésünk ugyanis, hogy az uniós országok szövetségében valamennyi tagállam erősebb, mintha egyedül lenne" -   hangsúlyozta a frakcióvezető. 

Navracsics hangsúlyozta, hogy a Fidesz által célként kitűzött erős Európa mentes mindenfajta diszkriminációtól az új tagállamokkal szemben. 

Ennek kapcsán utalt a szabad munkavállalás - az új tagországokat sújtó - még mindig érvényben lévő korlátozására, továbbá a mezőgazdasági támogatások egyensúlytalanságára a keleti, illetve a nyugati gazdák esetében. 

Mindez - mint írta - nem csupán tisztességtelen, de az EU-ellenes radikálisok malmára hajtja a vizet. "Ezért támogatjuk a leghatározottabban a lisszaboni szerződést, amelyet a magyar parlament már 2007-ben ritka egységben ratifikált" - emlékeztetett a Fidesz frakcióvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!