Cozma-gyilkosság - Vilovski elmeséli, mi történt!

<b>Veszprém</b> - Megmentette csapattársa életét, de nem tartja magát hősnek. Ő csak a legjobbat akarja kihozni magából a pályán és azon kívül egyaránt. Ezt tette azon a végzetes éjszakán is.

Horváth Gábor

Uros Vilovski nevét egészen két héttel ezelőttig talán még a legvérmesebb szurkolók közül sem ismerte mindenki, pedig a szerb kézilabdázó már két és fél éve az MKB Veszprém játékosa. 

A 25 esztendős beállós először Debrecenben, majd Balatonfüreden szerepelt kölcsönben, idén már a veszprémi kerethez tartozott, de a szezon első felében mindössze tíz percre jutott szóhoz, a Komló elleni idegenbeli bajnoki mérkőzésen.

Aztán jött az a végzetes nap...


A veszprémi kézilabdacsapat életmentő beállósa egy csapásra a figyelem középpontjába került
(Fotó: Zwicker Tamás)


Február 8-án Uros is ott volt abban a buliban, ahol megtámadták a veszprémi kézilabdázókat és meggyilkolták Marian Cozmát. 

Szemtanúk szerint a szerb fiatal mindent megtett, hogy megakadályozza a tragédiát, sokáig próbálta visszatartani a késsel támadókat, majd később ő támogatta be a vesén szúrt Ivan Pesicet a kórházba, ezzel megmentve csapattársa életét. 

Marianon sajnos nem tudott segíteni, amikor kiért a szórakozóhely elé, a megkéselt román játékos már a földön feküdt.

- Teljesen természetes reakció volt, aki bajban van, annak segíteni kell  gondol vissza a szörnyű órákra, hozzátéve: próbálja elfeledni a történteket, de akaratlanul is előjönnek az emlékek.

Hogy hogyan lehetett a tragédia utáni lelkiállapotban edzeni, mérkőzéseket játszani?  

- Bármennyire is fájt, nem zárkózhattunk magunkba. Profi sportolók vagyunk, így tesszük túl magunkat a rettenetes eseményen. 

Kedves gesztus volt a város részéről a kitüntetés (Uros Vilovski arany emlékérmet vehetett át múlt héten szerdán - a szerk.), persze egy díj eltörpül a szörnyűségek mellett, de köszönöm mindenkinek, aki kezdeményezte.

A remek fizikai adottságokkal rendelkező játékos az utóbbi meccseken szerephez jutott a csapatban, és a pályán is megállta a helyét.  

- Próbálok pozitívan hozzáállni és a legjobbat kihozni magamból, hiszen valakinek mindenképpen be kell töltenie ezt a pozíciót - mondja a Marian helyén játszó beállós, aki megjegyzi: a saját stílusát, játékát nyújtva akarja megmutatni, mi van benne.

- Szeretnék megfelelni az elvárásoknak és igazi karakterként hozzátenni a csapat játékához. Vagyunk annyira jók, hogy a legnagyobb célokat tűzzük ki. A történtek óta ráadásul van egy pluszmotiváció, ami láthatatlan erőként hajt minket. Létezik egy szerb közmondás: a bajban ismerszik meg a barát.


Megszokás, majd folyamatos fejlődés

A 2005-ben rendezett junior-világbajnokságon a szerb csapattal ezüstérmet szerző Uros Vilovski a 2006-2007-es szezonban lépett pályára először a magyar bajnokságban. 

A beállós 30 mérkőzésen jutott szóhoz a Debreceni KSE csapatában és 69 gólt szerzett. 

- A megszokás időszaka volt, ekkor ismerkedtem az itteni környezettel, élettel és a nyelvvel. Füreden már jobban feltaláltam magam  mondta el az első két évről a 2007-2008-as idényt a Balaton-parti városban töltő kézilabdázó. 

Utóbbit jól bizonyítja, hogy az ekkor élvonalbeli újonc BKC-t 89 találattal segítette és fokozatosan a csapat egyik húzóemberévé vált. A veszprémi együttesben hivatalos meccsen 2008 decemberében játszott először.

Tudjon meg többet az ügy hátteréről!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!