Legtöbbet a Balaton nyert

<b>Balatonfüred</b> - Tizenhárom pályázó összesen 2,35 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatást nyert el a Közép Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács szálláshely fejlesztésre és szolgáltatásbővítésre kiírt pályázatán - jelentette be <em>Pál Béla</em>, a tanács elnöke mai sajtótájékoztatóján.

Kiss Nikolett

Összesen 6,5 milliárd forintos támogatási igénnyel negyvennyolc pályázat érkezett be az egyik legnépszerűbb pályázati kiírásra. 

Az induló támogatási keret 1,78 milliárd forint volt, de a nagy érdeklődésre való tekintettel 2,5 milliárd forintra emelték a felső határt - ismertette Pál Béla. 

Mint elmondta: új szálláshelyek létesítésére maximum 30 százaléknyi, 10-500 millió forint közötti vissza nem térítendő uniós forrást lehetett elnyerni, míg a meglővő szálláshelyek szolgáltatásbővítésére a felső határ 40 százalék volt, összesen 10-200 millió forint. 

A régióban 13 nyertes pályázatot hirdettek, ebből hetet Veszprém megyében, a leghtöbbet a Balaton környékén. Fejér és Komárom Esztergom megyében 33 pályázat nyert. A 13 győztes 2,35 milliárd forintot kapott, a fennmaradt 200 millió forintot későbbi pályázatoknál lehet majd felhasználni. 

Veszprém megyében összesen 790,8 millió forintos támogatással 400 új férőhely létesül ezen beruházásoknak köszönhetően. 

Megújul a tapolcai Pelion hotel, a badacsonyi Borbarátok hotel, a füredi Ipoly szálló, ugyanitt megépül a Hotel Annagóra, és a nemesvitai lovas központnál egy panzió és egy étterem, valamint bővülnek a szolgáltatások az alsóörsi Laroba és a veszprémi Oliva panzióban is.

A sajtótájékoztatón dr. Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke elmondta: a jelen gazdasági helyzetben minden ország azt vizsgálja, mely az az ágazat, amelyiket a legjobban óvni tud a válságtól. 

Amikor az ipari üzemek egy része leáll, minden bizonnyal sérülni fog az idegenforgalom is, de várhatóan a balatoni turizmus teljesíteni tudja a tavalyi szintet mondta. A működéshez azonban elengedhetetlenek a fejlesztések, ráadásul az idegenforgalomban viszonylag gyors és biztos a megtérülés is - véli az elnök. 

Nagy Jenő országgyűlési képviselő az utóbbi napok fontos kormányzati döntéseként megemlítette a standolási törvény eltörlését, amely ötpárti konszenzussal történt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!