Nemzeti pénzügyi programokat értékel Brüsszel

<b>Brüsszel</b> - Kiadja értékelését szerdán az Európai Bizottság az európai uniós tagállamok egy részének, köztük a tervek szerint Magyarországnak a konvergencia- vagy stabilitási programjáról, és több nagy tagállamot várhatóan figyelmeztet arra, hogy túlzottan magasra emelkedik az államháztartási deficitjük.

MTI

Brüsszel a nemzetközi gazdasági válság ellenére sem változtat azon a gyakorlatán, hogy év elején áttekinti, milyen intézkedésekkel tervezik az egyes tagállamok őrizni és fokozni saját államháztartásuk, továbbá az euróövezet pénzügyi stabilitását, illetve - az övezeten kívüli EU-tagországok - eleget tesznek-e azért, hogy mielőbb bevezethessék sajátként a közös pénzt. 

A bizottság ugyanakkor ezúttal egy hónappal - január elsejéig - meghosszabbította a határidőt, hogy a tagállamok már a tavaly jóváhagyott uniós gazdaságélénkítő terv jegyében született intézkedéseket is belefoglalják programjaikba.

Ezúttal tizenhét ország programja kerül nagyító alá, valamennyit év elejéig eljuttatták az EU-hoz felújított többéves programjaikat. 

Magyarország - Veres János pénzügyminiszter korábbi beszámolója szerint - a program alapján arra számít, hogy 2010-től ismét növekedési pályára állhat a magyar gazdaság. 

Az idei visszaesés után jövőre már 1,6 százalékkal, 2011-ben 2,5 százalékkal bővül a gazdaság a program szerint. Idén az inflációt 4,5 százalékra várja a kormány, jövőre 3,2 százalékos pénzromlás, 2011-ben pedig 3 százalék lesz az infláció üteme az alappálya szerint. 

Idén az államháztartási hiány a program szerint 2,6 százalékot ér el, jövőre 2,5 százalékra valószínűsíthető, 2011-ben pedig 2,2 százalékra várja a GDP-hez mérten a deficitet a kormány a konvergenciaprogram aktualizált változata alapján. 

A kormány a gazdaságélénkítést szolgáló új intézkedésekről a programhoz fűzött kiegészítésben jelezte, hogy a vállalkozások számára elérhető forrásokat fiskális ösztönzés helyett a költségvetési források átcsoportosításával kívánja könnyíteni illetve bővíteni. 

A kiegészítés közli azt is, hogy változnak a mikrohitel program feltételei annak érdekében, hogy a kormány könnyítsen a kis- és középvállalkozások finanszírozási problémáin. 2009 elejétől, forgótőke-finanszírozási célú, kedvezményes hitelek állnak rendelkezésre a kereskedelmi bankoknál.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos közelmúltbeli nyilatkozataiban már utalt arra, hogy jóllehet a gazdasági válság kivédése bizonyos rugalmasságot követel meg az euróövezet stabilitását biztosító szabályok alkalmazásában, Brüsszel csak átmeneti hiánytúllépést tűr el, ahol pedig túlzottnak ítéli a deficit mértékét, figyelmeztetni fog.

Magyarországnak most nem kell ilyen jellegű figyelmeztetéssel számolnia, ugyanakkor több tagállam: Franciaország, Spanyolország, Görögország, Írország, Hollandia, Málta és Németország is felkerülhet e listára. 

Közülük Németország idén még várhatóan tartja a 3 százalékos határt (csak jövőre lépi azt át), de Írország például 6,5 százalékos, Spanyolország 5,8 százalékos, Franciaország 4,4 százalékos deficitet vár a GDP-hez képest. Párizs, Madrid és Athén ellen várhatóan uniós eljárás indul a deficittúllépés miatt.

Jövő héten a brüsszeli bizottság még újabb négy programot értékel, míg hat ország programja nem érkezett meg időben a testülethez ahhoz, hogy mostanra értékelni lehessen.

A programok később az EU-tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa elé kerülnek. A miniszterek tavasszal együttes értékelést adnak valamennyi programról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!