Összefogásra buzdítanak a balatoni horgászok

<b>Balatonfűzfő</b> - A horgászok egységes balatoni fellépésének megteremtését tűzte ki célul az újjáalakult Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége (BHSz).

Tremmer Tamás

A szövetség 1993-ban alakult, olyan egyesületek hozták létre, amelyek a MOHOSZ (Magyar Országos Horgász Szövetség) által nem látták biztosítottnak a balatoni horgászok érdekképviseletét. A szövetség indulása nehézségekkel járt, mert anyagi háttérrel nem rendelkező egyesületek alapították. 

A kilépőknek járt volna a vagyonarányos rész, amit annak ellenére nem kaptak meg, hogy a Mohosz vagyont nevesítették. A munkát éppen ezért a megválasztott tisztségviselők a mai napig társadalmi munkában végzik.

A tagegyesületek száma a kezdetektől évről évre gyarapodott, de ezzel együtt sem tudták elérni, hogy megfelelő mértékben vonják be a szövetséget a különböző döntésekbe. Ennek is köszönhető, hogy a szövetség meggyengült, a tagok száma hétre csökkent.

Tisztújítás történt tavaly az egyik legnagyobb tagegyesületnél, a balatonfűzfőinél. 

A horgászok Kontics Ferencet választották elnöküknek, aki programjában megcélozta az érdekképviselet megerősítését. Munkájával kiváltotta a szövetség figyelmét is, így senkit nem ért meglepetésként, hogy a tavaly nyáron lemondott Pintér József helyett a BHSz ez év eleji közgyűlésen elnökként ő kapott bizalmat, s új vezetőséget is választottak.

Kontics Ferenc lapunknak elmondta, a hatékonyabb működés érdekében megváltoztatták alapszabályukat és meghatároztuk a legfontosabb soros feladataikat. 

Azt vallják, a Balaton ne három megye által kezelt, hanem horgászatilag is egységes régió legyen. az egységes. Ki kell aknázni a Balaton természetes adottságait, olyan horgászási lehetőségek legyenek a tónál, mely az idelátogató horgászoknak élményt nyújtson, mert csak így lendül fel igazán a horgászturizmus.

Abban a pillanatban, hogy megkezdték a munkát, hét egyesület csatlakozott hozzájuk. A megkeresések mindennaposak, Zalától Veszprémen át Somogyig. Szövetségük elsősorban a Balatonhoz közvetlen kötődő egyesületeket kívánja tömöríteni, így tudnak egységesen fellépni a pecások és a Balaton érdekében. 

Céljaik megvalósításához, vagyis egy erős, egységes balatoni szövetség létrehozásához készek együttműködni mindenkivel, legyen az magánszemély, szervezet, avagy más horgászszövetség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!