Rehabilitálják Füredet

<b>Balatonfüred</b> – Több, mint egymilliárd forintos városrehabilitációs program indul útjára a Balaton-parti településen. Az üdülőrész átépítése után ezúttal Füred óvárosát fejlesztik, több épület megújul, részben új funkciót kap, az egykori faluközpont karakteresebb lesz.

Martinovics Tibor

- Ez volt az eddigi legbonyolultabb pályázatunk, hiszen többféle érdeket és szempontrendszert kellett összehangolnunk. 

Ez egy soha vissza nem térő alkalom az óvárosi rész rehabilitációjára, ezért azokat a fejlesztéseket, amiket a program nem támogat igyekszünk önkormányzati illetve magántőke bevonásával megvalósítani – vélekedett a délelőtt tartott városházi sajtótájékoztatón dr. Bóka István, aki kiemelte, a reformkori illetve az arácsi városrész után ez a harmadik átfogó városrehabilitációs program Füreden. 

A polgármester kérdésünkre elmondta, egyelőre nem látni még tisztán, hogy a városnak pontosan mennyi önrészt kell biztosítania a beruházásokhoz, egyelőre úgy tűnik, hogy 250 millió forintot adnak az uniós projekt megvalósulásához ezen felül pedig várhatóan mintegy háromszáz millió forintot költenek majd a pályázat által nem támogatott fejlesztésekre, de ezek esetében magántőkére is számítanak. 

A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke kiemelte: a brit minta alapján készített pályázat igen összetett volt, mivel annak a gazdasági-, közösségi-, közszolgáltatási funkciók erősítése mellett tartalmaznia kellett a közterületek rehabilitációját valamint a műemlékvédelmet is. 

- Kiváló pályázatot írt Füred, ezért kapott ilyen magas, a projekt 71 százalékát fedező több, mint hatszáz milliós támogatást. 

Itt évek óta tudatos városfejlesztés zajlik, a megye, de az egész régió is büszke lehet Balatonfüredre – hangsúlyozta Pál Béla, aki hozzátette, ezzel együtt ebben a ciklusban több, mint két és félmilliárd forint uniós támogatást kapott eddig Balatonfüred.

További részletek a keddi Naplóban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!