A bányászok emléke - Közakadozásból fa Borbála-szobrot állítanak

<b>Várpalota</b> - Példaértékű összefogás eredményeként 3,5 millió forintból létesülhet emlékhely a településen.

Szabó Péter Dániel

- A II. világháború után a bányászoknak épült Rákóczi-telep városrészben, a Muskátli utca és a Bartók Béla utca kereszteződésében szeretnénk felállítani egy Borbála-faszobrot, amelynek elkészítésére már felkértük M. Nagy József várpalotai származású veszprémi alkotót, aki örömmel vállalta a feladatot, s január 19-én aláírtuk az erről szóló szerződést. 

Az említett helyszínen már van egy a bányászmúltra emlékeztető csille, valamint egy márványtábla, reményeink szerint a parkosított környezetben ezt jól kiegészíti a szobor - mondta el kérdésünkre Einreinhof Attila önkormányzati képviselő, aki 2007 óta fáradozik az emlékhely kialakításán.

A tervek szerint 2009. december 4-én, azaz a bányászok védőszentjének, Borbálának a neve napján avatják majd fel az emlékhelyet, amelyet elsősorban közadakozásból kívánnak finanszírozni. 

- Természetesen pusztán adományokra alapozva egy kivitelezést felelőtlenség lenne felvállalni, ezért a képviselő-testület úgy döntött, a 2009-es költségvetésben négymillió forintot elkülönít erre a célra, a rendelkezésre álló keret felhasználását az adományok biztosította forrás határozza meg - hangsúlyozta Einreinhof Attila, aki a munkálatokban támogatókra talált Gadanecz György szocialista és Lassu Tamás fideszes képviselők személyében, ezzel is bizonyítva a kezdeményezés pártsemlegességét.

Az a közelmúltban tartott lakossági fórumon is kiderült, hogy a helyiek jó ötletnek tartják a bányászemlékhely létrehozását. 

Az egyik kereskedelmi banknál nyitott számlára eddig mintegy százezer forintnyi felajánlás érkezett, ám a képviselők bíznak abban, hogy az elkövetkező hónapokban még nő az összeg. Többek között a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete is felajánlott 60 ezer forintot a nemes célra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!