Áprilistól alkalmazkodni kell az új piacos előírásokhoz

<b>Budapest</b> - Szedett, gyűjtött gombát csak ott lehet árusítani, ahol a teljes nyitvatartási idő alatt gombavizsgáló szakellenőr működik, a piacok, vásárok reggel 5 órától este 20 óráig tarthatnak nyitva. - Megyszületett "a vásárokról és a piacokról" szóló új kormányrendelet, április 12-től kell alkalmazni.

Szausev Xénia

A vásár és a piac tartását a fenntartó kérésére a helyi jegyző engedélyezi, de a kérelemben meg kell jelölni az üzemeltetőt is, mivel ő felel a jogszerű működésért - egyebek mellett ezt tartalmazza "a vásárokról és a piacokról" szóló kormányrendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
A rendelet szabályait április 12-től kell alkalmazni, de a már működő piacoknak is meg kell felelniük az új előírásoknak  ettől számítva 90 napon belül.
Vásárt bármely olyan cég vagy személy rendezhet, amelynek a székhelye, lakóhelye valamely uniós tagállamban, illetve EGT területén van. Ugyanez vonatkozik a piac tartásra is. Az engedélyt a piac, illetve vásár helye szerinti jegyző adja ki, 15 napon belül. Az engedélyezésbe szakhatóságként bevonja - egyebek között - az ÁNTSZ-t és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt is.
A rendelet felsorolja, hogy mely termékeket lehet - vásáron és piacon is - csak működési engedéllyel rendelkező üzletben árusítani. Ilyen áru például a jövedéki termék (alkohol, cigaretta stb.), a szoftver, a gyermekjáték, a gyógyszer, az ásvány, a látásjavító szemüveg, a gáz- és villamos üzemű készülék, továbbá a pirotechnikai eszköz is. A saját tulajdonú vagyontárgyak a használtcikk vásáron, piacon alkalomszerűen értékesíthetők. Szedett, gyűjtött gombát viszont csak ott lehet árusítani, ahol a teljes nyitvatartási idő alatt gombavizsgáló szakellenőr működik.
A piacok, vásárok reggel 5 órától este 20 óráig tarthatnak nyitva. A rendőrség véleményének kikérése után a jegyző engedélyezheti a későbbi zárást is.
A piacok, vásárok jogszerű működését a jegyző ellenőrzi, de részt vesz benne az APEH, a fogyasztóvédelmi és számos más hatóság is. A jogszabályban foglaltaktól eltérően működő piacok fenntartóit előbb felszólítja a jegyző a jogszerű működés helyreállítására, majd visszavonja az engedélyt.
Ezeket a szabályokat nem kell alkalmazni az alkalmi - karácsonyi, szilveszteri, húsvéti - vásárokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!