Át kell gondolni a létszámcsökkentést!

<b>Nyirád</b> - A polgármester az a közszereplő, aki leginkább legitim, fogalmazta meg a polgármesterek számára tartott fórumon <em>dr. Zongor Gábor</em>.

Tisler Anna

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a művelődési házban tartotta az önkormányzati fórumot. 

Dr. Zongor Gábor, a szövetség főtitkára előadásában kifejtette, hogy a polgármesternek nincs munkaköri leírása, ő a település mindenese. 

A szövetség el kívánja érni, ha a képviselő-testület feloszlatja önmagát, a polgármester maradhasson a helyén, őt ugyanis a település lakossága a képviselő-testületi tagoktól függetlenül választja meg.


A települések ötletekkel, odafigyeléssel pénz nélkül is számos jó dolgot tudnak létrehozni

(Fotó: Tisler Anna)


Felmerült a kérdés, hogy szükség van-e az országban 26 ezer képviselőre. 

- A létszámcsökkentést viszont nem lehet úgy megoldani, hogy mindenhol felére csökkentjük a létszámot, az ugyanis érdekek sérelmével járna. 

A főtitkár úgy fogalmazott, a nagyobb települések jelentősebb létszámú testületein kellene kezdeni a csökkentést, a kicsik kevesebb képviselővel esetleg működni sem tudnának. 

A falvak önkormányzati tagjai sok esetben fel sem veszik a tiszteletdíjukat, hanem felajánlják azt a település fejlesztésére. 

Minél nagyobb egy város, megyei jogú város vagy megye, annál több pénzt kapnak a képviselők. Magyarországon 3175 önkormányzat működik, ötven főnél kisebb településen 27-en vannak, 200 főnél kevesebb lakost 352 képvisel, az 500 fő alattiak száma 1048. 

Az önkormányzatok 95 százaléka - 3008 - olyan helyen alakult, ahol a lakosság létszáma nem éri el a tízezer főt. 

Az önkormányzatok fennmaradó öt százaléka a lakosság hatvan százalékát képviseli. 

A szövetség a körjegyzőségek alakításának ésszerűsítéséért is szól. 


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!