Az uzsorások elleni törvény

Egy korábbi cikkünkben már ismertettük a Büntető törvénykönyvbe beépített uzso- ra bűncselekmény törvényi tényállását.

Szausev Xénia

Az uzsorástevékenység, így az uzsorás szerződés alapvetően polgári jogi kategória, és a Polgári törvénykönyv az a jogszabály, amely kimondja, hogy az uzsorás szerződés semmis, azaz érvénytelen jogügylet. 

Az uzsorás szerződésnek két alapvető fogalmi elme van, az egyik, hogy az uzsorás a szerződéskötéskor a másik fél helyzetét kihasználja, a má- sik pedig, hogy e helyzet kihasználásával a szerződésben feltűnően aránytalan előnyt köt ki, természetesen a saját javára.

Önmagában, ha a szerződésben kikötött előny feltűnően aránytalan az egyik szerződő fél javára, még nem jelen- ti a szerződés semmisségét, hanem a feltűnően aránytalan előny kikötése pusztán a szerződés megtámadhatóságát biztosítja. 

A szerződés megtámadhatósága és semmissége között lényeges különbség van, bár mindkettő a szerződés érvénytelenségét jelenti, mégis azzal a fontos különbséggel, hogy a megtámadhatóság a megtámadásra jogosultat érdemben és időben is nagyobb aktivitásra készteti a szerződéssel, annak felülvizsgálatával kapcsolatosan. 

A Polgári törvénykönyv 2009. március 1. napján hatályba lépett módosítása a feltűnően aránytalan előnyt kikötő szerződések tekintetében annak hatályát kiterjeszti a hitel-, kölcsönviszonyokra is. 

Ennek megfelelően a hatálybalépés kezdetétől a feltűnően aránytalan szerződések megtámadására vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni arra az esetre is, ha hitelnyújtó szerződésben meghatározott szolgáltatása és a teljes hiteldíj között a szerződéskötés egyéb körülményeit is figyelembe véve  feltűnően  nagy az értékkülönbség.

Az új szabályozás szükségessé tette a teljes hiteldíj fogalmának meghatározását. A hatálybalépéstől kezdődően a teljes hiteldíj törvényi fogalma nem más, mint az a köl- csönért fizetendő ellenérték, amely tartalmazza a kamatokat, a folyósítási  jutalékot és minden egyéb, a kölcsön felhasználásával kapcsolatosan teljesítendő ellenszolgáltatást.

A Polgári törvénykönyv fent ismertetett rövid módo- sítása a személyi hatály tekintetében nem korlátozza a jogszabály alkalmazását a magánszemélyek közötti kölcsön- és hitelviszonyokra, hanem bizony a jogszabály alkalmazható és alkalmazandó a hitelintézet és a hitelintézettel szerződéses kapcsolatban lévő szerződő fél jogviszonyára is.

Természetesen a bírói gyakorlat hivatott kialakítani annak kereteit és határait, minden egyes esetben az egyedi jogviszonyt figyelembe véve annak, hogy a kölcsön és a teljes hiteldíj között milyen okok és körülmények alapján lehet feltűnően nagy aránytalanságot megállapítani.


Dr. Sebestyén Attila
ügyvéd,
Csapó, Kiss és Sebestyén Ügyvédi Iroda, 
Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!