Emlékjel Cozmának - Az alpolgármester ügye

Veszprém - A város képviselő-testülete, valamint az MKB Veszprém KC játékosai és vezetői mécseseket helyeztek el a meggyilkolt Marian Cozma emlékére állított mécsestartóra a Patrióta lokálnál.

Varga Domokos Péter

Az eseményen Debreczenyi János polgármester elmondta, módot akarnak adni arra, hogy az emberek Marian Cozma meggyilkolásának helyszínén kifejezhessék kegyeletüket.

Ezért helyeztek ki mécsestartót az épület mellé. A járdára korábban kirakott mécseseket összegyűjtötték és tárolják. Elmondta, a Kézilabda Fan Club Cozma-emlékjel létesítését kezdeményezte, erre a célra eddig 3,5 millió forint gyűlt össze. 

Az emlékjelet a Veszprém Aréna területén, valószínűleg az épületen kívül helyezik majd el.

Ezt megelőzően ülésezett a képviselő-testület. Napirend előtt szólalt fel többek között Katanics Sándor. 

A szocialista képviselő azt kérdezte: Alkalmasnak tartja-e Czaun János önmagát, a polgármester úr pedig a helyettesét arra, hogy jelentős közokiratokkal kapcsolatosan Veszprém város nevében eljárjon? 

A képviselő arra utalt, hogy az alpolgármester ellen az ügyészség vádat emelt közokirat-hamisítás és hűtlen kezelés miatt. 

A vád szerint az alpolgármester a hivatali gépkocsi magáncélú használatával kapcsolatban vétett. Ezek a vétségek külön-külön egy évig terjedő szabadságvesztéssel, pénzbüntetéssel vagy közérdekű munkával sújthatók. 

Emlékeztette a polgármestert arra is, több mint egy éve ígérte meg, hogy a rendőrségi vizsgálat után felvilágosítást ad az alpolgármester gépkocsihasználatáról. 

Kiemelte, dr. Szalay Andrást a közgyűlés jobboldali többsége azért váltotta le az ügyrendi és igazgatási bizottság elnöki tisztéről, mert feltételezték róla, hogy rágalmazott. Ezt sem ügyészségi vádemelés, sem bírósági ítélet nem támasztotta alá.

Debreczenyi János vála-szában felhívta Katanics Sándor figyelmét arra, hogy országgyűlési képviselőként tiszteletben kellene tartania az ártatlanság vélelmét. Amíg független bíróság a bűnösséget meg nem állapítja, addig senkit nem lehet bűnösnek tartani. 

Czaun János a Tanú című filmet idézte fel, melyben az előre elkészített vallomás helyett az ítélet került elő egy aktatáskából. Feltette a kérdést, vajon a Napló miért foglalkozott olyan nagy buzgósággal az üggyel? 

Felolvasta azt a birtokába került e-mail üzenetet, melyben lapunk munkatársa a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjénél érdeklődik, mikor zárul le az ügyben indított nyomozás. (Az üzenetet egy technikai baki miatt a média több képviselője is megkapta - a szerk.) 

Czaun János feltette a kérdést: Vajon ki sürgeti a megyei napilap újságíróját, hogy erről az ügyről valamit írjon? Milyen nyomás van rajta? Ki irányítja a háttérből a médi-át? 

Majd ezt mondta: Szocialista képviselőtársaim! El a kezekkel az igazságszolgál- tatástól! El a kezekkel a médiától! 

A közgyűlés szünetében Katanics Sándor és Hartmann Ferenc, a szocialista frakció vezetője sajtótájékoztatón több példát is említettek olyan önkormányzati tisztviselők felfüggesztésére munkájuk végzése alól, akik ellen vádat emeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!