Fúj! Férgek gyógyíthatják a fekélyes sebeket!

Napló - Mégsem olyan jó ötlet húsevő kukacokat rakni nyílt sebekbe: hamarabb megtisztítják ugyan, mint a normális kezelés, ám ez nem jelent egyúttal gyorsabb sebgyógyulást is - ismertették brit kutatók pénteken a féregorvoslás világelső kontrollált klinikai próbájának eredményét.

Szausev Xénia

A British Medical Journal legutóbbi számában megjelent tanulmány szerint a páciensek egy része ráadásul fájdalmasabbnak találta az úgynevezett lárvaterápiát. 

Bármily hátborzongatóan hangzik, a férgeknek hosszú történelme van az orvoslásban. Napóleon háborús sebésze nagy rajongójuk volt, de alkalmazták az állatkákat az amerikai polgárháborúban, valamint az első világháború lövészárkaiban is.

Nemrégiben orvosszakértők újra megvizsgálták a férgek gyógyító erejét, beleértve a veszélyes meticillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA)-fertőzéseket megelőző képességüket is.

A yorki egyetem kutatói 267, vénás lábszárfekéllyel élő önkéntes pácienst kezeltek férgekkel vagy szokásos sebkezelő hidrogéllel. Sem az eredményt, sem a költségeket tekintve nem találtak lényeges különbséget az eljárásokban.

"Úgy tűnik, nincs értelme a páciensek ezen csoportjában alkalmazni (a férgeket), amennyiben a gyorsabb gyógyulás a cél" - véli Nicky Cullum, az egyik résztvevő kutató.

A férgeknek mégis lehet előnye néhány különleges területen, például a bőrátültetésre való előkészítésnél, ahol a gyorsabb sebtisztítás azt jelenti, hogy a páciens hamarabb juthat a műtőbe.

A lárvaterápia azért működik, mert a férgek csak az elhalt és rothadó szöveteket pusztítják, tiszta sebet hagyva maguk után. Nem ássák be magukat az egészséges húsba, inkább egymást eszik meg, amikor kifogynak a táplálékból. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!