Hihetetlen: Mire jó az esővíz? Takarékoskodjunk együtt!

Veszprém - Az esővíz kincs, ne hagyjuk elfolyni. Locsolásra, WC-öblítésre, és mosásra körülbelül 65-70 liter vizet használunk naponta, amely mennyiség sok esetben begyűjtött és hasznosított esővízzel fedezhető lenne.

Németh F. Bernadett

Az esővíz olcsóbb, és vízfelhasználásunk 50 százaléka is kiváltható vele, erre hívja fel a figyelmet a Csakán Környezet-és Természetvédő Egyesület a Víz világnapja alkalmából. Szerdán akciónapot tartanak a Kossuth utcában. 

Milyen előnyei vannak az esővíznek? Felhasználása energiatakarékos. Az esővízhez kevesebb mosószer szükséges, mivel az lágy víz. A növények a lágy esővizet jobban szeretik, mint a vezetékes kemény vizet. Az esővíz nem szennyvíz.
 
A háztetőről gyűjtött esővíz higiéniai szempontból nem mindig kifogástalan, ivásra, tisztálkodásra, főzésre és mosogatásra nem javasolt használni. Az azbesztcement tetőről (eternit, pala) gyűjtött esővíz azbesztszálakat tartalmazhat, melyek egészségügyi kockázatot jelentenek, így azbeszt tartalmú tetőről csak kellő óvatossággal gyűjtsük az esővíz! 

A vízvisszatartás népszerűsítésére szervezett akciónapon gyakorlati bemutatóval és szaktanácsokkal várják a felnőtteket, a gyerekeknek pedig játékos formában mutatják be a víz fontosságát. 
 
A program támogatója a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Norvég Alap programja.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!