Megpróbál elrejtőzni a féreg - Heves víruskitörés

Az ESET víruslaboratóriumának szakértői szerint április 1-jén megváltozik a Conficker féreg automatikus frissítési módja. A változás azt biztosítja, hogy a megfertőzött számítógépek hálózata minden esetben irányítható maradjon, de pánikra nincs ok.

Nagy Terka

A tavaly októberben megjelent, Conficker névre keresztelt internetes kártevő az elmúlt hónapok során világszerte több százezer számítógépre telepedett. Ilyen heves víruskitörésre évek óta nem volt példa. 

A víruslaboratóriumok már korábban visszafejtették a féreg kódját, így ismertté vált, hogy annak új mutációi április 1-jétől megváltoztatják működésüket. Ettől az időponttól kezdve a Conficker egy 50 000-es webcím listából véletlenszerűen kiválaszt 500-at, és megpróbál rájuk csatlakozni. 

Ilyen bonyolultságú infrastruktúrát eddig egyetlen kártevő mögé sem építettek a bűnözők. A szakértők szerint ugyanakkor a vészharangok kongatására nincs ok, mivel a frissített vírusirtó szoftverek védelmet nyújtanak a Conficker.X névre keresztelt új variáns ellen is.

Ellenőrizni kell a számítógépet

 „Az ESET víruslaboratóriuma kiemelt figyelemmel kíséri a Conficker változatokat. 

A proaktív vírusvédelemnek köszönhetően termékeink eddig sikeresen azonosítani tudták a Conficker féreg legújabb variánsait, honlapunkon pedig ingyenesen elérhető egy, a fertőzött gépek megtisztítására alkalmas víruseltávolító alkalmazás is” – emelte ki Csiszér Béla, az ESET NOD32 Antivirus magyarországi forgalmazásáért felelős Sicontact Kft. ügyvezetője. 

A szakértő hangsúlyozza, hogy április 1-je előtt minden felhasználónak érdemes ellenőriznie számítógépét, és megbizonyosodnia arról, hogy telepítésre kerültek az operációs rendszer aktuális frissítései, valamint hogy a gépet védelmező vírusirtó szoftver az aktuális vírusdefiníciós adatbázist használja. 

Ez a két tényező alapvető szerepet játszik abban, hogy a gép megfelelő védettséget élvezzen, a Conficker.X azokat az elhanyagolt számítógépeket tudja megfertőzni, melyek tulajdonosai nem törődnek a frissítésekkel.  

A féreg terjedésének teljes megállításához egyébként mind az 50 000 domaint le kellene tiltatni, de jelenleg nem létezik olyan szervezet, mely ezt megvalósíthatná. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!