Normális a szaporulat

<b>Megyei körkép</b> - A hosszúra nyúlt tél, a helyenként 30-40 centis hótakaró ellenére megyénkben normális a vaddisznó szaporulat.

Tremmer Tamás

A vadgazdák törődésének hála, a keményebb tél ellenére is normálisnak mondható a vaddisznó-szaporulat megyénkben, tájékoztatott Baracskay Lajos, a Veszprém Megyei Vadászkamara titkára. 

A helyzet azonban a megye északi és déli területei között eltérő. Miközben a Balaton-felvidéken csak hideg volt tapasztalható, néha hóval, addig a Bakonyban heteken keresztül 30-40 centis hóréteg borította az erdőket. 

Ez utóbbi helyen nehezebb volt a kismalacok helyzete - kevésbé találják meg az élelmet, felfázhatnak -, de elhullást nem tapasztaltak.

A vemhesség időszakában - január 31. és május 1. között - kilövési tilalom védi a kocát. A malacozás optimális esetben február elejétől április közepéig tart. Ettől azonban eltérő időpontban is előfordul, mint ahogy ilyen esetekben a búgásra is szokatlan időben kerül(t) sor. Már találkoztak nyáron kismalacait vezető kocával. 

Baracskay Lajos szerint ennek számtalan oka lehet, kezdve a folyamatos etetéstől a sokkhatáson át a másodellésig. Erre a jelenségre a vadászok ugyancsak figyelnek. Hiába telt le ugyanis a tilalmi időszak, vemhes kocát, kismalacokkal lévő disznót akkor sem lőnek!
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!