Szuperhősök és panelbetyárok

<b>Hétvége</b> - A hétvégén végre lesz miért moziba zarándokolni, emellett eltölthetünk egy éjszakát Bohémiában, valamint virágokat mészárolhatunk ajándék gyanánt.

Munkatársunktól

A hétvégén azért lesz érdemes moziba menni, mert láthatjuk az idei év legjobban várt képregény adaptációját, a Watchment, amivel még annak is érdemes próbálkoznia, aki eddig távol tartotta magát az alsógatyát kívül hordó, maszkos bűnüldözőktől. A kultikusnak számító Watchmen ugyanis 1986-ban, a megjelenése idején sorra döntögette a szuperhős-képregények tabuit, hála írójának, Alan Moore-nak, és egy egész szemléletváltást idézett elő. Egy olyan szemléletváltást, ami ízekre rágta a lassan megcsontosodó action comic minden hagyományát, összekutyulta ezernyi forrásból csórt adalékkal, öblögette egy darabig, majd kiköpött számtalan olyan remekművet, amelyek bár színes füzetecskékben jelentek meg, amelyekben a sztori kockáról kockára változott, amelyekben a szereplők buborékokban beszélnek, ám mégis olyan távol vannak a gyerekek és pattanásos geekek által olvasott képregényektől, mint Etiópia a Szilícium-völgytől. 

A Watchmen álarcos hősei ugyanis eltértek az addig megszokottaktól: nem szuperképességekkel rendelkező igazságosztók voltak, hanem igazi, hús-vér emberek (najó, a legtöbbje), akik esendők, számos hibával és gyengeséggel, és nem lehetett besorolni őket a szimpla jó-gonosz tengely mentén. Beleártották magukat a politikába (Vietnám és a hidegháború, ahol egyikőjük az USA világhatalmát biztosító szuperfegyverét jelentette), a társadalom éljenezte őket, majd elutasította. A történet pedig tömve volt apró fricskákkal, zseniális ötletekkel és olyan elgondolkoztató témákkal, amik megértéséhez és élvezetéhez picit több kell, mint másfél megélt évtized, és egy elvégzett általános iskola. 

A mozizás mellett (után) még bulizhatunk is egyet a várpalotai panelbetyárok, a sárga Zsiguliból szotyizó Vad Fruttik koncertjén, akik kedvenc médiumaink e világ és Máté Péter szelleme közt, és megmutatják milyen egy éjszaka Bohémiában (péntek, 22h, Expresszó). 

Az esős hétvégét a tévé előtt is tölthetjük, több film is akad, amit ajánlhatok: az Edukators látszólag egy betörőbanda története, ugyanakkor vitákra alkalmas politikai és társadalmi problémákat is felvet (péntek, 22.45, m2); a Meghívás egy gyilkos vacsorára a klasszikus detektívtörténetek paródiája (péntek, 20h, Cinemax); A graffiti királya megmutatja hol a művészet a falfirkákban (péntek, 22.05, film+2), az Állatfarm pedig George Orwell híres munkájának animációs feldolgozása (vasárnap, 23.20, m2), amelyből többek közt azt is megtanulhatjuk, hogy „négy láb jó, két láb rossz”. 

Végül azt se felejtsük el, hogy vasárnapra virág holokauszt várható, nőnapi álcában, vagyis gondoljunk szeretettel nőrokonainkra és ismerőseinkre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!