Uniós igen a vállalkozók segítésére szolgáló programra

<b>Brüsszel</b> - Engedélyezte az Európai Bizottság azt a magyar programot, amely a jelenlegi gazdasági válság és hitelszűke miatt pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozások megsegítésére irányul - jelentette be a testület versenyügyi felelőse szerdán.

MTI

A program beruházási és forgótőke-hitelekhez, valamit pénzügyi lízinghez kapcsolódóan tesz lehetővé kedvezményes garanciavállalást, amennyiben az 2010. december 31-ig megtörténik - emlékeztetett közleményében Neelie Kroes. 

- A hitelhez jutás megkönnyítésével a bejelentett intézkedés hatékony eszköz lehet a beruházások és a gazdasági fellendülés ösztönzésére anélkül, hogy indokolatlan versenytorzulást idézne elő – szögezte le a biztos.

A bizottság az uniós alapszerződés állami támogatásokra vonatkozó új szabályainak értelmében engedélyezte a magyar intézkedést.

Kroes leszögezte: a program korlátozott idejű, betartja az előírt küszöbértékeket és csak azon vállalkozásokra vonatkozik, amelyek 2008. július 1-jén nem voltak nehéz helyzetben. 

Ezért "megfelel a bizottság állami támogatási intézkedésekre vonatkozó, 2009. február 25-én módosított ideiglenes keretrendszerének", amely kiegészítő lehetőséget kínál a tagállamoknak ahhoz, hogy a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válságban a finanszírozáshoz jutást megkönnyíthessék. 

Az intézkedés összeegyeztethető az uniós szerződés pontjával is, miszerint „egy tagállam gazdaságában bekövetkezett komoly zavar megszüntetésére” támogatás nyújtható.

A program értelmében - amely a brüsszeli keretrendszer alapelveit követi - hitel- és lízingügyletekhez nyújtott garancia díját legfeljebb két évig 25 százalékkal lehet csökkenteni a piaci díjakhoz képest. 

A garancia mértéke a hitel- vagy lízingügylet 90 százalékáig terjedhet, és azt csak kis- vagy középvállalkozásoknak nyújthatják, kedvezményezettenként legfeljebb 2,5 millió eurós határig - emlékeztetett a brüsszeli közlemény. 

A programot a magyar állam megbízásából a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. hajtja végre. 

Az intézkedést a múlt hónapban bejelentve Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy az része annak a mintegy 560 milliárd forintos, a vállalkozások számára közvetlenül elérhető forrásnak, amelyet még tavaly ősszel indított el a kormány. 

Ez már a harmadik magyar intézkedés, amelyet a gazdasági válság nyomán kidolgozott ideiglenes keretrendszer alapján hagyott jóvá a brüsszeli bizottság. 

A testület február végén engedélyezte azt a programot, amelynek köszönhetően 2009 és 2010 folyamán legfeljebb 500 000 euró összegű támogatás nyújtására nyílik lehetőség a gazdasági válság következtében finanszírozási nehézségekkel küzdő vállalkozások számára. 

A már korábban jóváhagyott másik program pedig kedvezményes kamatozási feltételek formájában nyújt támogatást bármilyen futamidejű kölcsön vonatkozásában, amelyet 2010. december 31-ig kötnek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!