Vándorfesztiválon a veszprémi Édes Anna

Sopron - A veszprémi Petőfi Színház Kosztolányi Édes Anna című drámájával lép fel a soproni Petőfi Színház vándorfesztiválján.

Balla Emőke

A veszprémi Petőfi Színház tavaly ünnepelte fennállásának századik évfordulóját, az épületet Medgyaszay István tervei alapján 1908-ban emelték. A színház vezetése novemberre vándorfesztivált hirdetett, melyen a vidéki társulatok egy-egy előadással mutatkoztak be. 

Az intézményigazgatók már akkor megállapodtak, hogy a vándorfesztiválból hagyományt teremtenek: minden évben más-más városban, az éppen jubiláló színházban találkoznak.

A felújított soproni Petőfi Színház százéves az idén. A városban 1769-ben már állt színházépület, az ország második kőszínháza. Az 1830-as években a város vezetői új színházépület létrehozására pályázatot írtak ki, Franz Lössl bécsi építész kapott megbízást. 

Az 1841-42-ben felépített színházban megkezdődött az állandó társulatok korszaka, 1905-től magyar színházi társulaté volt a főszezon. A városi közgyűlés 1909-ben megszavazta a színház felújítását, a tervezéssel Medgyaszay Istvánt bízta meg, aki a veszprémihez hasonló szecessziós épületet álmodott.

A március 23. és 29. közötti színházi vándorfesztiválon fellép a kecskeméti, a szolnoki, a debreceni, a székesfehérvári és a békéscsabai társulat. A veszprémi Petőfi Színház a Valló Péter rendezte művet viszi, az Édes Anna című előadást március 26-án, csütörtökön este láthatják a soproniak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!