Veszélyben a Föld?

<b>Veszprém</b> - Belátható időn belül nem kell félnünk attól, hogy Földünket beszippantja egy fekete lyuk, többek között ezt tudhattuk meg azon az előadáson, melyet <em>Horváth Ferenc</em> csillagász tartott a városi művelődési központban.

Gaál Julianna

Annak ellenére igaz a fenti állítás, hogy tavasszal bizonyítékot találtak arra, hogy a Tejútrendszerben több fekete lyuk van. De mik is ezek a jelenségek? 

A fekete lyukak olyan égitestek, melyek egy gravitációs összeomlásnak nevezett folyamat során keletkeznek, ezért bennnük bizonyos fizikai mennyiségek (sűrűség, tér-idő görbület) végtelenné válnak. 

Ezeket az égitesteket megfigyelni csak közvetve lehetséges, ugyanis sugárzást nem bocsátanak ki, mivel a gravitáció annyira erős, hogy belőlük sem anyag, sem fény nem szabadul ki. Annyit mindenestre tudni lehet, hogy vannak csillagméretű, és óriási fekete lyukak - mondta előadásában a csillagász. 

A lyukak mérete egyre nagyobb lesz, amint a körülöttük lévő anyagokat magukba szippantják, azonban tömegük nem nőhet a végtelenségig. A maximális méretük tudományos becslések szerint 30-50 milliárd naptömeg lehet, a legnagyobb ismert fekete lyuk tömege 15 milliárd naptömeg. 

A Tejútrendszerben az ismeretek szerint több millió fekete lyuk van, ám a mi napredszerünk közelében nem található egy sem. 

Naprendszerünk 27 ezer fényévre van a Tejútrendszer magjától, és ezzel együtt a mag közelében található fekete lyukaktól, és részben e nagy távolság a kizáró oka annak, hogy egy ilyen égitest magába szippantsa Földünket. 

Azok a módszerek, melyekkel e különleges jelenségeket meg lehet figyelni, még gyerekcipőben járnak  emelte ki előadása végén Horváth Ferenc. Több év kell ahhoz, hogy az úgynevezett gravitációs távcsövek elkészüljenek, melyekkel két fekete lyuk egyesülését is látni lehet majd.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!