Gazdagít a sokszínűség - Greg Dorey brit nagykövet Veszprémben járt

Veszprém - Olyannak mutatják ezek képek Nagy-Britanniát, amilyen valójában. Egy nemzet, melyet a legkülönfélébb módon gazdagít a sokszínűség.

Varga Domokos Péter

Nagy-Britannia budapesti nagykövete mondta ezeket a mondatokat a városháza aulájában Az integráció művészete: Iszlám a gyönyörű, zöldellő brit tájakon című kiállítás megnyitóján. Greg Dorey magyar nyelven olvasta fel beszédét. A kiállítás Peter Sanders, az iszlám hitre áttért fotográfus képei közül mutat be néhányat. 

A nagykövet szólt arról, napjainkban mintegy kétmillió muzulmán él Nagy-Britanniában, a legnagyobb vallási kisebbséget alkotva. Ott vannak az önkormányzatokban és a brit parlamentben, az üzleti életben, a művészetekben, a sportban és médiában. 

A brit nagykövet a keddi napját Veszprémben töltötte. A szentkirályszabadjai repülőtérről helikopteren felszállva megtekintette a várost, majd tárgyalt a légikikötő megvalósítását elnyerő angol befektetőket is maga mögött tudó BudaWest Zrt. képviselőivel. Megtekintette a felújított Dubniczay-palotát, majd fogadta Márfi Gyula érsek. 

A Pannon Egyetemen az angol-amerikai intézet munkatársainak tartott előadást, majd találkozott a Lasztovicza Jenővel, a megyei közgyűlés elnökével. A helyi médiának sajtótájékoztató keretében nyílt lehetősége kérdéseket feltenni Greg Dorey-nek. 

Lapunk arról érdeklődött, milyen esélyét látja annak, hogy az elsősorban angol befektetőket maga mögött tudó BudaWest Zrt. megépítheti a repteret, illetve személy szerint tud-e tenni valamit ezért. Brit diplomataként konkrét állásfoglalást nem fogalmazhatott meg, de elmondta, hogy a turizmus és az üzleti élet fejlesztése elképzelhetetlen a magas színvonalú közlekedési infrastruktúra nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!