Gyerek megyenapok - A hungarikumok gyűjtésére készül a megyei közművelődési intézet

Veszprém - A Veszprém Megyei Közművelődési Intézet is készül a hétvégi ezeréves megyék ünnepére, a kistérségekben pedig gyerek megyenapokat szervez.

Balla Emőke

A Veszprém Megyei Közművelődési Intézet is ünnepi programmal készül a szombati sólyi ezeréves megyék rendezvényre. 

Kovács Norbert, Ertl Pálné és Komáromi Sándor egy bakonyi pásztor- és betyárélet játékot szerkesztett, mely felidézi a hagyományokat, a népi gyerekjátékokat, népszokásokat, viseletet, néptáncot. 

A játékban kétszáz közreműködő vesz részt, szólisták, előadók, felnőtt és gyermeknéptáncegyüttesek tagjai. Sólyban mutatják be a Bakony Fotóklub Veszprém megyéről készült válogatott, szép anyagát, amit később a megye művelődési házaiban, kiállítótermeiben is láthat majd a közönség.

Horváth Viola, a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet igazgatója azt is elmondta, hogy intézményük májusban, júniusban és szeptemberben minden kistérségben gyerek megyenapokat szervez, ahol a legkisebbeknek interaktív játszóházban adják át a megyéről szóló ismereteket. 

A Polányi pünkösd programjai is kapcsolódnak az ezer éves megyék sorozathoz, a képzőművészeti pályázatra az ünneplő megyék  Pest, Zala, Fejér és Veszprém  alkotói jelentkeztek, mind a négy megye közgyűlésének elnöke díjat ajánlott fel. Az elmúlt években is nagy érdeklődést keltő felnőtt néptánc fesztivált pünkösd vasárnap rendezik. 

A Veszprém Megyei Közművelődési Intézet egyházzenei konferenciát és gálakoncertet szervez szeptemberben, az ezer éves egyházzenei kultúra bemutatására. 

Horváth Zsolt országgyűlési képviselő felkérésére az intézmény feltérképezi, összegyűjti a hungarikumokat, a kistérségekben minikonferenciákon összegzi a tapasztalatokat. Cél, hogy Veszprém megyéről egy kulturális képet kapjanak, kulturális értéktárat készítsenek. 

Megyénkben korábban több ilyen felmérés készült, azok hasznosak lehetnek a mostani munkánál. Több megyében elkezdték az értékleltárat, feldolgozzák a magyar termékeket, melyet majd egy szakmai minősítő rendszer szerint helyi és megyei hungarikumként kategórizálnak. 

Az intézet kiemelten kezeli a kistelepülések kultúrával való ellátását, a Faluról falura program keretében irodalmi és zenei programokat visz a településekre. M. Tóth Antal előadásában zenehallgató estéket szerveznek a kis falvakban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!