Valószínűleg nincs Isten - Ateisták buszkampánya Németországban

Berlin - "A bizonyossággal határos valószínűség szerint Isten nem létezik" - hirdeti a meggyőződéses ateisták egész Németországra kiterjedő buszos kampánya, amelyet szombaton kezdenek Berlinben; a június 18-ig tartó körúton 24 várost keresnek fel piros emeletes buszukkal.

Szausev Xénia

A kampánysorozatot magánadományokból összegyűlt 40 ezer euróból (11,3 millió forint) finanszírozzák. Előzőleg 17 városi közlekedési vállalat tagadta meg, hogy buszaik és más szerelvényeik reklámfelületén elhelyezzék a szöveget. A "diszkrimináció" e formája miatt az ateista csoport próbapert akar indítani - jelentette be Carsten Frerk, az eseménysorozat egyik szervezője.

Az ateista világszemléletet hirdető busz ötlete Nagy-Britanniából származik. A szigetország istentagadóit egy keresztény közösség reklámja bőszítette fel, amely a pokolban való pörkölődést jósolt az ateisták számára. A megszólítottak a "valószínűleg nincs Isten, így ne aggódjatok, inkább élvezzétek az életet" felirattal válaszoltak. Az ötletet a spanyolországi ateisták is magukévá tették.

"A vallásszabadság kérdése Németországban csak a vallásokat veszi figyelembe, pedig a hit tagadása is hozzá tartozik" - ismertette Frerk a hét német szervezet motivációját, amely a kampányra sarkallta őket. Szerintük a nem vallásosakat alig veszik figyelembe.

Berlinben - ahol a 3,4 millió lakos kétharmada egy vallási közösséghez sem tartozik - mindenesetre nem keltett nagy feltűnést a busz csütörtöki próbaútja: a turisták is csak mosolyogtak. "Az ateisták nagy tiszteletet vívnak ki maguknak, állandóan csak Istenre gondolnak" - reagált humorosan az evangélikus egyház berlini tagozatának szóvivője.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!