A parkgondozás veszélyei

Veszprém - Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a városi fűnyíráshoz használt elektromos fűkaszák könnyen felsértik a fiatal fák tövét, ami kárt okoz a növényekben.

Munkatársunktól

A város figyelmes polgára séta közben figyelt fel arra, hogy a facsemeték törzsén sérülések vannak, és hogy ezeket a parkgondozáskor alkalmazott fűkaszák okozzák. 

Helyes Zoltán, a közüzemi szolgáltató parkgondozási üzemvezetője elmondta, tudnak a felsértett kérgekről, de azok korábban keletkeztek, valószínűleg még elődeik munkája során. 

A mostani szolgáltató mindent megtesz, hogy ezt elkerülje, mert a sérülések szövetelhalást okozhatnak. Ennek érdekében a munkatársak a törzsek közelében kézzel tépik ki a gazt. 


Szokoli János a fűkaszával, háttérben fűnyíró traktorral Dobosi István
(Fotó: Andrónyi András) 
 

Egy másik módszer, amit alkalmaznak, hogy a lekaszált füvet a fa töve köré rakják le. Ezzel egy különleges réteget hoznak létre, ami megakadályozza, hogy a gyomok kinőjenek alatta.

A közüzemi szolgáltató a megyeszékhelyen nagyjából 170 hektárnyi területet gondoz. Erre a városi önkormányzat évente bruttó 200 millió forintot szán. A nyári munkákra a cég 25 munkást és alvállalkozókat is alkalmaz, akik napi nyolc órában látják el feladataikat. 

Ezekben a hónapokban állandó munkát jelent számukra a zöldterületeken a fű- és sövénynyírás, a kapálás és gyomlálás, az öntözés, illetve adott esetben a viharkárok elhárítása. Ilyenkor a sérült, letört faágakkal akad dolguk. 

Feladatuk még a fák és cserjék nyírása, de ezt nem nyáron, a vegetációs időszakban, hanem ősszel, lombhullás után végzik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!