Az avatás jövő februárban lesz

Veszprém - Együttműködési megállapodást kötött egymással a Veszprémi Kézilabda Fan Club (VKFC) és a veszprémi önkormányzat a február nyolcadikán meggyilkolt kézilabdázó, Marian Cozma leendő emlékművének ügyében. A szobrot 2010 február hatodikán avatják fel.

Horváth Gábor

A megállapodásban a VKFC  többek között  vállalja, hogy képviseli az adományozók véleményét a megbeszéléseken, a tervezés- kivitelezés minden fázisában, beszerzi a szükséges hatósági engedélyeket, szerződést köt Mihály Gábor művésszel,és az alkotással kapcsolatban vállalt fizetési kötelezettségeit teljesíti.
 
Az önkormányzat megtervezteti a helyszínt, s viseli az annak kialakításával kapcsolatos (téralakítás, parkosítás) költségeket, valamint a leendő mű utógondozását a VKFC-vel együtt biztosítja.

Az MKB Veszprém KC román válogatott kézilabdázóját februárban gyilkolták meg egy veszprémi szórakozóhely előtt. Az együttes szurkolói nem sokkal később gyűjtést indítottak azért, hogy emléket tudjanak állítani a 26 esztendősen elhunyt sportolónak.

Az adományozóktól összesen 4.5 millió forint gyűlt össze, Minya Gábor békési kőfaragó pedig felajánlotta, hogy biztosítja a szobor alapjához szükséges afrikai gránitot. A hattonnás kő értéke kétmillió forint. 

A rendelkezésre álló összeg kiegészítése céljából a kezdeményezők egy pályázaton is nyertek, amelynek zsűrije Mihály Gábor három darab bemutatott modelljéből kettőt emelt ki, mint megvalósítható emlékművet. 

Mindkettő kő posztamensből kiinduló, deréktájtól bronzból készült, sportmozdulatot szimbolizáló szobor.

Az emlékművet 2010 február hatodikán, szombaton avatják fel a Veszprém Arénánál.
 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!