Balatoni vízi rendészet: több figyelmet a szülőktől és az idősektől

Siófok - A balatoni vízi rendészet több figyelmet kér a fürdőző kisgyermekekre felügyelő szülőktől, hozzátartozóktól, valamint több óvatosságot az idősebb nyaralóktól.

Nagy Terka

A hétvégén a somogyi rendőrséghez tartozó Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysághoz sok bejelentés érkezett strandon eltűnt gyermekekről, akik között volt értelmi fogyatékos, kapcsolatteremtésben korlátozott gyermek is. 

A szülők, hozzátartozók több esetben nem fordítottak kellő figyelmet a felügyeletük alatt lévő gyermekekre, akik eltűnésük idején veszélynek voltak kitéve, a víz közelsége miatt is - közölte a rendőrség.
    
Szabad vízterületeken 6 év alatti gyermek illetve 6-12 év közötti úszni nem tudó gyermek csak felnőtt kíséretében tartózkodhat, ezért az a személy, illetve szülő aki megszegi ezen szabályokat jogszabályt sért, és nem csak a jogosan elvárható felügyeletet mulasztja el - figyelmeztetett a vízi rendészet. 

Az egyik legnagyobb felelőtlenség az volt, amikor 3 éves strandoló gyermek tűnt el, és megtaláláshoz a rendőröktől kértek segítséget a szülők. Az eddigi erőfeszítéseknek is köszönhető, hogy az idei szezon eddig nem követelt gyermek áldozatot a Balatonon.    
    
Az idősebb emberektől is fokozott óvatosságot követel a vízközelség a nyári kánikulában. Sajnálatos tény, hogy két Balatonnál nyaraló idősebb ember is életét vesztette a napokban. 

A történtek arra figyelmeztetnek, hogy a rendkívül fülledt, meleg időben a vízben tartózkodó, esetleg keringési panaszokkal küszködő emberek fokozott veszélynek vannak kitéve. 

Még a kifejezetten jól úszók is bajba kerülhetnek, ezért tanácsos, hogy egyedül senki ne menjen úszni. Az erős napsütés miatt a délutáni órák a legveszélyesebbek.
    
Sokan nem gondolják, de a táplálkozásnak is nagy szerepe van a tragédiák megelőzésében. Mind az alkoholfogyasztás - akár csekély mértékben is -, mind a túlzott mértékű étkezés rosszullétet okozhat a melegben és a vízben.

(Illusztráció: archív)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!