Gyertyafűst - káros az egészségre?

A gyertyafényes vacsorák ugyan lehetnek romantikusak, de amerikai kutatók szerint károsak az egészségre.

Nagy Terka

A Dél-Karolinai Egyetem kutatói égő gyertyák füstjét vizsgálták meg laboratóriumban, és arra a megállapításra jutottak, hogy a paraffinból készült viaszgyertyák a tüdőrákkal, valamint az asztmával kapcsolatos káros füstöt szabadítanak fel. Hozzátették, hogy egészségromboló hatásuk csak évekkel később jelentkezik.
Amid Hamidi, a kutatás vezetője szerint azok az emberek vannak a leginkább kitéve a veszélynek, akik gyakran használnak gyertyákat például relaxáláshoz a kádban vagy este a vacsoránál, a jó hangulatért.
Az Amerikai Kémiai Társaság tanácskozásán elmondta: "nem valószínű, hogy az egy-egy alkalommal használt paraffin alapú gyertya füstje bármilyen hatással lehet az emberre. De naponta több paraffinos gyertya égetése például egy rosszul szellőztetett fürdőszobában a fürdő kád körül, okozhat problémákat."
A gyertyafüst vizsgálata során a kutatók sokfajta gyertyát gyújtottak meg a laboratóriumban és összegyűjtötték az anyagok egyvelegét, amit képeztek. A paraffin alapú gyertyák égetése során a kémiai anyagok értéke elég "éles csúcsokat" mutatott, főleg azért, mert a gyertyák égésekor nem termelődik akkora hő, hogy elégjenek olyan veszélyes anyagok mint a toluol és a benzol.
A tudósok azt tanácsolják, hogy inkább méhviaszból vagy szójából készült gyertyákat használjunk, ezek ugyanis nem bocsátanak ki semmilyen káros kémiai anyagot - olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!