Kemencés kalács - Falunapon bográcsozás helyett közösen sütögetnek valami finomat

Kisberzseny - Mazsolás kalácsért álltak sorban a kisberzsenyi falunap résztvevői. A településen hagyomány, hogy az évekkel ezelőtt épített, a művelődési ház udvarán álló falukemencében készül valamilyen finom édesség.

Tisler Anna

Az idén Pappné Kovács Beáta helybeli háziasszony két tepsi mazsolás kaláccsal vendégelte meg a résztvevőket. Az egyiket otthon a saját sütőjében készítette el, a másikat pedig az előmelegített kemencében. 


Pappné Kovács Beáta helybeli háziasszony két tepsi mazsolás kaláccsal vendégelte meg
a résztvevőket
(Fotó: Tisler Anna)

A sütőben készült teteje sötétebb volt, aki mindkettőt kóstolta, azt mondta, az íze mindkettőnek kiváló volt. A kalácsból először a gyerekeket kínálták meg. 

Az Apácatornáról az édesanyjával átlátogatott négyesztendős Jósvai Jázminnak annyira ízlett, hogy repetát is kért. Pappné Kovács Beáta a receptjét is elárulta. 

Megtudtuk tőle, ő úgy készíti, hogy egy kilogramm liszthez három darab tojást, három evőkanál cukrot, öt dekagramm élesztőt, fél liter tejet, egy zacskó mazsolát, tíz evőkanál olajat és egy kis sót ad. 


Az apácatornai, négyesztendős Jósvai Jázminnak annyira ízlett, hogy repetát is kért a helyben sütött kalácsból, mely az otthoninál kicsit világosabb lett

Mindezeket alaposan összedolgozza, majd kisodorja. A tepsiben másfél órát kelni hagyja, a tetejét tojással megkeni, majd megsüti. 

A kalács tetejét ízlés szerint porcukorral szórja. A kalácsot az édesszájúak lekvárral, vajjal, esetleg mindkettővel megkenve fogyasztják. 
 
A fonott kalács elkészítése is hasonló. A hozzávalók: tíz dekagramm cukor, ugyaneny- nyi vaj, két tojás, egy kilogramm liszt, egy csomag sütőpor, valamint fél liter langyos tej. Dagasztás után fonjuk, a tetejét tojással megkenjük és megsütjük. 
 
A kalácsból ízletes mákos gubát is készíthetünk, bár sokan inkább a kiflit ajánlják ehhez. Egy kalácsot vagy öt-hat kiflit darabokra kell vágni, tejben felolvasztani egy vaníliás cukrot és margarint, majd meglocsoljuk azzal úgy, hogy minden darabot nedvesítsen meg. 

A darált mákot ízlés szerint porcukorral keverjük, ráöntjük, majd alaposan összekeverjük. Néhány háziasszony kevés mézet is csöpögtet a gubára. 
 
A kuglóf készítése hasonlít a kalácséhoz, csak ahhoz fele mennyiségű liszt szükséges. Fél kilogramm liszthez három tojássárgája, tíz dekagramm vaj és ugyanennyi cukor, két deciliter tej, két dekagramm élesztő, tíz dekagramm mazsola és egy kis  vanília kell. 

A tojássárgáját a cukorral és a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a langyos tejben felfuttatott élesztőt és a vaníliás cukrot, majd mindezeket alaposan összekeverjük. 

A puha tésztát megvajazott kuglófsütőbe tesszük, ötven percig állni hagyjuk, majd harminc percig sütjük. 


A találékony háziasszony a muffin számos fajtáját el tudja készíteni. A sajtos és juhtúrós fajtához egy tojás, fél dl olaj, egy dl tej, 25 dkg liszt, egy fél sütőpor, 15 dkg juhtúró, 10 dkg sajt, 20 dkg cukkini szükséges, valamint kevés őrölt feketebors és só. A tojást olajjal és tejjel felhabosítjuk, majd hozzáadjuk az áttört túrót. 

A cukkinit és a sajtot lereszeljük, a lisztbe keverjük a sütőport, valamint a fűszereket, majd összedolgozzuk. A muffinsütőt margarinnal megkenjük, megtöltjük, majd az előmelegített sütőben 20-25 percet sütjük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!