Már látszik a fény... - Véget érhetnek a Csererdő lakótelep problémái

Veszprém - A Csererdő lakótelepen, a Szalonka utcában élők azzal keresték fel lapunkat, hogy nincs közvilágítás, nincs aszfalt az úton - csak néhányat említve a problémák közül.

Munkatársunktól

Varga Zsolt elmondta: a fő problémájuk az, hogy a Szalonka utcába - ahol ő és családja is él - nincs közvilágítás. Télen öt óra után szinte megszűnik itt az élet, mivel világítás híján lehetetlen közlekedni az utcában, és nagyon veszélyes is mondta a lakó. Ez azért is jelent ekkora gondot, mivel az utcában sok kisgyermekes család él. A gazos közterületekre is panaszkodott, hiányolta a parlagfűirtást. Már annyira zavart minket a szomszédos területen lévő gaz, hogy kénytelen voltam lenyírni a füvet - mesélte. Az utca lakói elszántak, közösen, összefogva, egy emberként szeretnének tenni ezek ellen a problémák ellen, de nem tudják, hogy kihez forduljanak.

Szintén a Szalonka utca lakója Nagyné Kapus Klaudia, aki azt is nehezményezi, hogy nincs aszfaltozva az utca. Egy nagyobb eső után bokáig ér a sár, és babakocsival lehetetlen kimenni - panaszolta a hölgy. A lakók közösen összefogva nemrég murvát szórattak rá, de nincs pénzük évente ezt elvégeztetni, és úgy érzik ez nem is az ő dolguk lenne.

Felkerestük a polgármesteri hivatal városfejlesztési és városüzemeltetési irodájának vezetőjét, aki elmondta, hogy sajnos a Csererdő lakótelepen ezek a problémák már régóta fennállnak, és teljes mértékben megérti az ott lakók felháborodását. Már évek óta folynak a tárgyalások a terület kezelését ellátó, és tulajdonos Zöld Bakony Zrt. és a polgármesteri hivatal között, de eddig a zrt. vezetősége nem mutatott hajlandóságot a kompromisszumra. Szerencsére nemrég új tulajdonosi kör jelent meg a zrt.-nél, ennek köszönhetően felcsillant a remény arra, hogy Csererdő ügyében fontos lépéseket tudunk tenni - mondta Schmidt István. Az úthálózat és közvilágítás kialakítását, illetve felújítását akkor tudják elkezdeni, amikor az alapközművek elkészültek, és az utak az önkormányzat tulajdonába kerülnek. Amíg nem az önkormányzat diszponál a közterületi elemek felett, nincs joga semmit sem tenni, csak a lakók érdekeit képviselve tárgyalásos úton javítani a helyzeten. A közművek közül a szennyvízvezeték a kohéziós projekt keretén belül elkészült, az ivóvízvezeték kiépítése ebben az évben megtörténik. Ezáltal mindkét alapközmű a városi elvezető és tisztító rendszerre bekötve a Bakonykarszt üzemeltetésébe kerülhet.

A Zöld Bakony Zrt. a V-park Kft.-vel kötött üzemeltetési szerződést, ezért az ő kötelességük a tulajdonukban és kezelésükben lévő közterületek rendben tartása, reagált a parlagfűírtás hiányának problémájára az irodavezető. Az ilyen jellegű panasszal a V-park Kft.-t kell felkeresniük a lakóknak, amennyiben nem történik semmi, úgy bejelentést kell tenni a polgármesteri hivatalhoz, ahol a helyi rendelet szabályai alapján eljárva kötelezzük a tulajdonost a kaszálásra, amennyiben nem hajtja végre, elvégeztetjük helyette az ő költségükre. Az önkormányzat folyamatosan próbál segíteni úgy, hogy a tulajdonosnak közvetíti lakosság jelzéseit ebben kiemelt szerepet vállal a terület képviselője Mihalovics Péter.

Az önkormányzat egyébként a volt Bakony Művek területére változtatási tilalmat vezetett be, emiatt a Zöld Bakony Zrt. nem értékesítheti területeit, nem folytathatja megkezdett építkezéseit, amíg nem rendezi nézeteltéréseit az önkormányzattal. Az új tulajdonosi körrel folytatott eddigi tárgyalások eredményesnek mondhatók, így mindkét félben megnyilvánul a kompromisszumkészség, melyet településrendezési szerződés formájában kívánnak szentesíteni. A zrt. rövid időn belül írásos formában tesz hivatalos megkeresést, mely alapján elkezdődhet az előkészítő munka, a testületi és igazgatósági döntések, melyeket követen aláírható lesz a megállapodás, mondta az irodavezető.

Schmidt István fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nagyon sokat segített munkájukban a Csererdei Baráti Kör. A város polgármestere Debreczenyi János hatékony közreműködése, és tárgyalásai nyomán, illetve a zrt. új vezetőségének hozzáállása eredményeként pozitív irányt vett a Csererdő lakótelep ügye, az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy minél előbb megoldódjanak a problémák zárta a tájékoztatót az irodavezető.

(Fotó: Gáspár Gábor)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!