Negatív helyett pozitív megkülönböztetést

Pápa - Több hazai cigányszervezet vezetője nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz és a miniszterelnökhöz, közös fellépést kérve a romák negatív megkülönböztetése ellen.

Győrffy Árpád

Kozák János, az MCFÉSZ elnöke, Abházi József, a Roma Civil Szervezetek Választási Szövetsége elnöke, Szénási Sándor, a 100 Roma Virtuóz Országos Kulturális Egyesület elnöke és dr. Náday Gyula, a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége elnöke többek között arra kéri Sólyom Lászlót és Bajnai Gordont, hogy állítsanak fel egy Igazságügyi Tanácsot, amely véleményezné a hozzá forduló cigány származású személyek esetében a döntéshozatal során tapasztalt hátrányos megkülönböztetést. 

Statisztikai adatokat szeretnének látni a cigány önkormányzatok által delegált népi ülnökök bírósági tárgyalásokon való részvételével kapcsolatosan, mert információik szerint a bírók nem hívják be a cigány kisebbségi önkormányzatok által delegált népi ülnököket, akik az eljárás során kontrollt gyakorolhatnának. 

Más hozzáállást kérnek a médiától is. Szükség lenne például a közszolgálati rádiónál, televíziónál olyan műsorra, ahol a többség és kisebbség közösen megvitathatná a társadalmat feszítő etnikai tartalmú kérdéseket. 

Fontos a cigányságról alkotott kép pozitívvá formálása, fontos ebben a cigány értelmiség szerepe. Olyan törvényi háttér megteremtését is kérik, amely ösztönzi a foglalkozatókat a közszférában cigány származású értelmiségiek alkalmazására.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!