Nem lesz önkormányzati eboltás

Zirc - Megszűnik az önkormányzatok, illetve helyi jegyzők kötelezettsége az ebek nyilvántartásával, oltatásával kapcsolatban, hangzott el a kistérségi társulás múlt heti ülésén.

Győrffy Árpád

A kapcsolódó jogszabályok változásáról dr. Édes Géza, a Veszprém Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás főigazgatója tájékoztatta a polgármestereket. 

A jövőben az ebtulajdonosok felelős magatartása lesz a biztosíték arra, hogy kutyáikat a három hónapos koruktól kezdve évente beoltassák. Az oltást a területen működő állatorvosok a rendelőjükben végezhetik el, vagy a kamarájukon kezdeményezhetik a közös oltást, amire a kamara adja meg az engedélyt. 

A lényeg, hogy ha a ebtulajdonos nem találkozik ilyen felhívással a szokott időben, akkor maga keresse meg az állatorvost, és oltassa be a kutyát.
 
Ottó Péter elnök, zirci polgármester kollégáival együtt úgy vélte, hogy valamilyen formában fenn kellene tartani az évente közösen szervezett oltások rendjét és kutyák teljes körének nyilvántartását. 

Enélkül előfordulhat, hogy valaki pénz híján vagy nemtörődömségből éveken át nem tesz eleget a kötelezettségének. Ami csak akkor derül majd ki, ha az eb megharap valakit. Egy ilyen helyzet rendkívüli veszélyeket hordozhat.
 
A polgármesterek az ülésen több más mellett módosították a társulás idei költségvetését. Több, korábban nem tervezett kiadás illetve bevétel mellett egyes esetekben korrigálni kellett a központi normatívák leigénylését, hol többlet finanszírozásra számíthatnak, hol kisebb-nagyobb visszafizetési kötelezettség keletkezett. 

Az érintett összegek a polgári védelemre adott támogatás fel nem használt 630 forintos, vagy a fénymásolási szolgáltatásért kapott 4 ezer forintos tételtől a normatívák módosulásának és a plusz támogatásoknak a több milliós tételeiig terjednek.
 
A Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) szervezet alakításával kapcsolatos lehetőségekről Némedi Lajos munkaszervezet vezető tájékoztatta a polgármestereket. A nem megfelelő feltételek, illetve aktivitás miatt jövőre térnek vissza a kérdésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!