Odafigyelnek a viszonzásra - Szentbékkálla és Dürnten

Szentbékkálla - A kistelepülés több, mint tíz éve ápol szoros kapcsolatot a svájci Dürntennel.

Kiss Nikolett

- A svájci település lakói és az itteniek évente több alkalommal is találkoznak. A cél, hogy a fiataloknak kölcsönösen minél több lehetőséget nyújthassanak - nyilatkozta lapunknak Birkás Balázs, Szentbékkálla külkapcsolataiért is felelős önkormányzati képviselője.

- Rengeteget profitáltunk már a kapcsolatból minden téren. Például megtanultuk, hogy mennyire fontos egy helyi lap a község életében, de a fiatalok csereüdültetésén túl az orgona felújításában is sokat segítettek nekünk. Utóbbihoz a svájciak 2,4 milliós támogatást gyűjtöttek össze részünkre. Nem az önkormányzat nyúlt a zsebébe, de az ő szervezésének köszönhető, hogy például az egyházi szervezetek, tűzoltók és a polgárok segítettek. Ügyelünk rá, hogy viszonozzuk a segítséget, például az ottani, lovaglási lehetőséghez nem jutó gyerekek itt egy hétig lovas táborban vannak nyaranta. Júliusban két sikeres és tehetséges diákunk, a fuvolista Horváth Laura és az orgonista Németh Gergely utazott ki, az ottani ünnepi héten adtak hangversenyt - mondta Birkás Balázs.

Folytatva a sort hozzátette, hogy az új önkormányzatok a választásokat követően mindig tartanak egy hivatalos, kihelyezett ülést a testvértelepülésen. Akkor a következő négy év terveit is megbeszélik. De négy évente a szentbékkállai 12-18 év közötti fiatalok is utaznak, a szponzorok segítségével mindannyian. A Dürntenben töltött egy hét alatt megismerik az ottani velük egy korú gyerekek és a családok életét, de az sem elhanyagolható, hogy ösztönzést kapnak a nyelvtanuláshoz. Ők még ebben a hónapban utaznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!