Panelprogram - Előtérben a biztonság

Megyei körkép - A közbeszerzési eljárás kiírásánál a panelprogramban nyertes társasházaknak ügyelnie kell arra, hogy a beépített szigetelőanyag megfeleljen a szabványos minőségi előírásoknak.

Szabó Péter Dániel

A közelmúltban felújított miskolci panelépület homlokzatátfedő szigetelőanyag is közrejátszott a lángok gyors terjedésében a szombaton este történt tragikus tűzesetnél, amely két ember halálát okozta. Mindezt a miskolci tűzoltóság szóvivője nyilatkozta, s mondatai az évek óta sikerrel futó panelprogram tekintetében több, mint elgondolkodtatóak.

Ki garantálja a beépített anyagok minőségét? Hogyan lehet megelőzni a miskolcihoz hasonló baleseteket?

A közbeszerzési törvény változása ugyan nagyobb szabadságot ad a panelprogramban nyertes társasházaknak, hiszen ők dönthetnek arról melyik kivitelezőt választják, ám a megkérdezett szakemberek szerint nem mindig a legolcsóbb ajánlat a legjobb, s nem mellesleg a legbiztonságosabb.  

Papíron tűzbiztos panelházak

A szakemberek szerint az épület szigetelése miatt terjedtek gyorsan a lángok az elmúlt hétvégi miskolci lakástűznél. A panelprogramban nyertes házaknál azonban a műszaki ellenőr bevonásával lefolytatott közbeszerzési eljárás (elvileg) lehetetlenné teszi, hogy a szabványtól eltérő minőségű anyagot építsen be a kivitelező.

Az már júniusban kiderült, hogy az államtól közel 170 millió forintot kapnak idén a panelprogram-pályázat Veszprém megyei nyertesei. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium lakóépületek felújítását célzó pályázatán ugyanis három település is sikeresen szerepelt.

A megyeszékhely Veszprém mellett Ajkán és Várpalotán, összesen  881 lakásnak ítélték meg a támogatást. Mivel az állami forráshoz egyharmad rész önerő, valamint a városok áldozatvállalásának köszönhetően egyharmad rész önkormányzati pénz is társul, közel 510 millió forint jut a  panelházak felújítására. Ami az állami támogatás területi eloszlását illeti, Ajka 38,5 millió forintot, Várpalota 29,8 millió forintot, míg Veszprém 131,5 millió forintot kapott.

Változott azonban tavaly óta a közbeszerzési törvény, s így az eljárás menete is,  hiszen az érintett városok önkormányzata helyett a nyertes társasházak írják ki a pályázatot, s döntenek műszaki szakember bevonásával a kivitelező(k)ről, tudtuk meg dr. Bense László Eriktől, a veszprémi önkormányzat közbeszerzési bizottságának elnökétől. 

- A törvény változásáig a bizottság döntését a szakemberekből álló közbeszerzési munkacsoport részletes vizsgálata előzte meg, ami sok más szempont mellett természetesen kiterjedt a hatályos tűzvédelmi előírásokra is. Ezért kijelenthetem, 2008-ig csak és kizárólag a magyar szabványnak megfelelő anyagokat építettek be a veszprémi, panelprogramban nyertes házakba. Ez nem mindig a legolcsóbb megoldás volt, ám a minőséget mindennél előbbre tartjuk - hangsúlyozta kérdésünkre dr.Bense László Erik.

Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a 12 ezer panellakással rendelkező megyeszékhelyen a 2001-es indulás óta példaértékűen működik a program, eddig közel 7000 otthon újult vagy újul meg az állami és önkormányzati segítségnek köszönhetően.

Ajkán a gazdasági és városfejlesztési bizottság éppen ma ülésezik, hogy kiírják a helyi pályázatot az iparosított technológiával készült épületek felújítására, tudtuk meg az Építési és városgazdálkodási iroda vezetőjétől. Horváth Béla elmondta még, hogy pályázni lehet nyílászáró cserére, ezen belül lépcsőházak és közös helyiségek nyílászáróinak korszerűsítésére is. Azonban utóbbi esetben a lépcsőházak füst- és hőelvezetését szintén meg kell oldani. A pályázat továbbá kedvez a homlokzat, födém felújításra, hőszigetelésre vágyóknak, ez magában foglalja az alsó szint, azaz a pince szigetelését is. Ebben az esetben viszont már a tűzoltóság szakvéleményét be kell szerezni.

- Eddig a tűzoltóság csak akkor kapott szerepet, ha érintett olyan zárt rendszert a felújítás, amelyben a szinteket összekötő vezetékek vannak. Emlékezetem szerint azonban eddig nem volt ilyen Ajkán. A lakók inkább saját lakásukat újítják fel pályázattal, kevésbé fordítanak a közös célú helyiségekre. A homlokzat felújítások anyaga nem tűzbiztosabb a korábbiaknál. Egyébként az önkormányzat eddig minden olyan lakóház pályázatát támogatta, amely megfelelt a kiírásoknak. Pénzhiány miatt egyet sem utasított el. A panelprogram hat éve alatt több, mint háromezer lakás korszerűsítése készült el. Tavaly közel ezer panellakást támogatott az önkormányzat, ezek egy része már készül - mondta Horváth Béla.

Várpalotán összesen nyolcvanhárom épületet érinthet a panelprogram, ebből az elmúlt években tizenhárom nyert el állami támogatást, s négy társasházban már be is fejeződött a korszerűsítés, míg egy helyszínen jelenleg is folynak a szigetelési munkálatok, tájékoztatta lapunkat Borbás Tamás közlekedésigazgatási és energetikai ügyintéző. Elmondta, a közbeszerzési eljárás kiírásánál az önkormányzat és az érintett társasházak is ügyeltek, illetve ügyelnek arra, hogy például a beépített szigetelőanyagnak úgynevezett tűzterjedési vizsgálattal is kell rendelkeznie, ellenkező esetben csak kétszintes lakóházaknál alkalmazható. Várpalotán egyébként a panelprogramból kimaradó, iparosított technológiával épült lakóépületek felújítását is támogatják. Idén a 20 millió forintos önkormányzati keretből 13 társasházat korszerűsítenek a városban.

(Fotó: Penovác Károly, infografika: Glogovcsán Nikola)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!