Romantikus kővirágok

Alsóörs - Bakos Gyula kompozíciója lett a nyolcadik Arany Kalapács kőfaragó verseny fődíjasa a hivatásosok mezőnyében, az alkotás a szombati díjkiosztó utáni árverezésen a legnagyobb összegért kelt el.

Gaál Julianna

A virág volt a témája az idei hatnapos tábornak, melynek keretében a 17 résztvevő a művelődési ház előtti parkban készítette el alkotásait. A szobrokat helyi vörös mészkőből formázták, mely nem könnyen engedi a megálmodott alakzatot kibontani magából, mert gyakran fordulnak elő benne hibák. Ezt Hoffmann István műgyűjtő fogalmazta meg, aki az elkészült munkákat zsűrizte. Értékelésében hozzátette azt is: a művészek zöme hatalmas energiát fektetett a munkába, ezért összességében értékes alkotások születtek. A hivatásos és amatőr alkotók közül többen nagy szakmai biztonsággal nyúltak az anyaghoz, akadt azonban, aki különösen nehéz feladatra vállalkozott, a szemcsés anyag például büszt kifaragására kevésbé alkalmas. A téma hajlamossá tette a művészeket arra is, hogy kissé szentimentális irányba mozduljanak el. 
A díjkiosztó után az elkészült műveket elárverezték, ezek többségében magánemberekhez kerültek, kettőt önkormányzat, egyet az alsóörsi egyet pedig a paloznaki vett meg - tájékoztatta lapunkat Both Gábor, a tábor szervezője. A díjnyertes alkotás, Bakos Gyula figurális kompozíciója kelt el a legmagasabb áron, 120 ezer forintot fizettek érte.
A hivatásos művészek között különdíjas lett Csege Vera, Plank Antal, Simon Dániel és Baran György, az amatőrök mezőnyében a zsűri Koreny Viktória alkotását találta a legjobbnak, különdíjat kapott Lőrincz Zsuzsa és Zbiskó László. A két év múlva jubiláló Arany Kalapács kőfaragó verseny jövő évi témája a mozdulat lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!