Sajátosan magyar világszámok

Az idegenforgalmi propaganda és a kultúrtörténeti ismeretterjesztés nem fér meg jól egymás mellett, legalábbis nem a tv2 utazási magazinjában. A Világszám még hazai viszonyok között sem nyerő, amolyan magyar specialitás, az elmúlt vasárnap délelőtti mindenképpen az volt.

Kellei György

Alig fél óra alatt sok mindent belegyömöszöltek, amit egy tájról össze lehet lapátolni. Így a lényeg veszett el a jellegtelen tálalásban. 

A profilkeveredés következménye: semmi sem marad meg igazán a néző emlékezetében, még a látvány sem nagyon. Mert persze szép és gazdag ez az ország, még az általános legatyásodás idején is. 

A Világszámban sorjáznak a képek, adatok, információk, tudnivalók, interjúk, históriák, kuriózumok, emlékek, csak éppen azt nem tudom eldönteni, hogy mi a célja a ennek a fene nagy igyekezetnek. 

A műsorvezető leckefelmondása semmiről nem győz meg. A felvezetés meg végképp eltér attól, amit majd később látok. 

Ilyenkor nyáron vigyázni kell a nappal, mert bizony éget, hallom a Balaton-partjáról. Aztán megtudom  mintha eddig nem tudtam volna , hogy a németeknek mi jut eszükbe rólunk: lángos, gulyás, puszta, Balcsi és a lányok. 

Rögtön meg is jelenik egy csapat ifjú hölgy, hátterükben az egyik fővárosi dunai híd ível szépen. Aztán máris itt vannak a Balaton partján. 

Csodás teleportáció történhetett. A lányok modelljelöltek, kis hazánkat népszerűsítik majd fotókon. 

Tudálékos műsorvezetőnk felügyeletével egyik produkciót a másik után hajtják végre előttünk. Ki tud leggyorsabban átöltözni. A győztes eredménye 22 másodperc. Hogy világszám-e, arról nem szól a fáma. 

Jön egy vízicsata is, a mólótól a nádasig kell evezni, ahogy a török szultán (?!) gályarabjai tették. Víz, napfény, zene... Mi kell még? - harsogja a magazin narrátora. 

Bizony szerelem kell még, jön a kiegészítés. A lányok ezek után kincses ládikával üzennek az utókornak. Még meggusztálhatunk egy tojástartókból készült női táskát is, mert a lányok a hulladékokból remek kiegészítőket tudnak barkácsolni. Nofene! 

A Világszám aztán komolyra vált, a lányok után, talán nem véletlenül, felbukkannak a veszprémi állatkert majmai, majd a városban sétálunk: viadukt, tűztorony, vár, képtárak, múzeumok. 

A kamera életet varázsol oda, ahol valójában nincs olyan élet, amilyennek lennie kellene. De jó a propaganda, az idegen néző biztos beájul és a sümegi Mátyás király karjaiba omlik. 

Merthogy ott éppen történelmi játék zajlik, Sasvári Sándorral a címszerepben. Hiába, élnek a legendák. Látunk még egy üresjáratban működő vízimalmot, és a majolikafestészet rejtelmeibe is belekóstolunk. Aztán már csak a lányok tarkállanak a vízen. A ruhájuk legalább színes volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!