A bankoknál van a labda - Késik a Lurkóland építése

Balatonfűzfő - Tovább késik a Lurkóland építése, de a játékparadicsom megálmodója, Jan Gerben Veenstra még nem adta fel a tervet.

Győrffy Árpád

Korábban olvashattak arról lapunkban, hogy a városi sporttelep egykori salakos edzőpályáján tervezett félmilliárdos beruházáshoz uniós támogatást is ígértek, de a gazdasági válság miatt megváltozott banki hozzáállás miatt gondok vannak a finanszírozással.

A közel két hektáros területre tervezett gyermekparadicsom fő eleme egy fedett játékház lenne. A csarnokban felépített speciális állványrendszernek köszönhetően nagyon sokféle játékot lehetne kialakítani. A családos látogatók mellett jelentős forgalmat hozhatnának az itt lebonyolított iskolai sportnapok és a munkahelyi kollektívák csapatépítő programjai, szabadidős összejövetelei. Naponta maximum 400-450 gyerekkel számolnak, a 10-12 embert foglalkoztató létesítményben, amelyben egy egyszerűbb kínálattal működő étterem és a zajosabb részektől megfelelően szigetelt társalgó is lenne. Elsősorban a környéken élőkre alapoznák a működést, de a nyári turistaforgalmat is kiszolgálnák.

A Fűzfőn letelepedett holland építőmérnök, vállalkozó elmondta, hogy augusztusban rendben beadták az anyagot a pályázat második fordulójára. Megvan a fedezet a saját erőből biztosítandó 25 százalékos önrészre is, ugyanakkor továbbra is megoldatlan a fennmaradó 35 százalékos rész banki finanszírozása. A hitelintézetek olyan fedezetet kérnek, amit gyakorlatilag lehetetlen teljesíteni.

Jan Gerben Veenstra továbbra sem tett le a terv megvalósításáról. Egyik lehetőségként a város önkormányzatát is megkereste, hogy kezesség vállalásával segítsék a hitel felvételt.

Oláh Miklós, a képviselő-testület településfejlesztési, településüzemeltetési és környezetvédelmi bizottságának elnöke kérdésünkre elmondta, hogy rendkívül hasznosnak ítéli a tervet, ami mind a város, mind a régió fejlesztési stratégiájához kiválóan illeszkedik. Ugyanakkor az önkormányzat jelenlegi anyagi helyzetében nem látnak lehetőséget a kötelezettségvállalásra. Személyesen segíteni próbált más lehetőségek keresésében, így közösen megkeresték a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezetőit, ahol támogatóan fogadták a projektet. Persze, a befektetőnek kell eldönteni, hogy mennyire hasznos számára egy ilyen esetleges együttműködés.

Jan Gerben Veenstra nagyra értékeli a segítséget, a konkrét lehetőséget azonban nem igazán tartaná jónak, így tovább keresi a megoldást más irányba, és azt reméli, hogy közben a bankok hozzáállása is megváltozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!