Aszfaltrajz Guinness-rekord született az Andrássy úton

Budapest - Új aszfaltrajz Guinness-rekord született a Fővárosi Autómentes Hétvége második napján az Andrássy úton - a hangos visszaszámlálás után 5317 ember, többségében gyermek guggolt, ült, hasalt le, hogy krétájával tíz percen át színesítse a sugárút szürke aszfaltját.

MTI

A rekordkísérlet formaságai miatt az előkészületek igen hosszasan elnyúltak: miközben egy közjegyző felügyelete alatt precízen végigszámlálták a résztvevőket, azok énekléssel, mexikói hullámmal múlatták az időt. Az Andrássy út Kodály köröndtől Hősök tere felé tartó szakaszán az úttestet kordonokkal kerítették el, a területre ellenőrzött kapukon át lehetett bejutni. A Guinness-kísérletben résztvevők megkülönböztetésképpen zöld egyensapkát viseltek.

A Rajzold át a világot! Használd másként az aszfaltot! mottójú eseményen részt vett Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint Oláh Lajos közlekedési, hírközlési és energiaügyi államtitkár is, utóbbi maga is hangosan buzdította az "utcai művészeket".

A Kodály köröndtől az Oktogonig standok sokasága várta a környezettudatos életmód iránt érdeklődőket.

A zöldtárca energiatakarékosságot népszerűsítő, Egy mozdulat nevű roadshow-ja utolsó állomására érkezett az autómentes hétvégén. Az érdeklődők egy felépített szobabelsőben szembesülhettek azzal, mennyi energiát fogyasztanak az egyes használati tárgyak, egyúttal tanácsokat kaphattak arról, hogyan takarékoskodhatnak az energiával.

A stand mellett egy levegőminőség-mérő laborautó állt széles kijelzővel, melyen a vasárnapi légszennyezettségi adatokat a péntekivel összehasonlító grafikonok váltották egymást. Markáns különbség a nitrogén-oxidok és a kén-dioxid terén mutatkozik - magyarázta a szakértő. Az ózon csak kisebb mértékben tér el a péntekitől, hiszen ennek koncentrációját nagyrészt a napsütés határozza meg. A szén-monoxid terén sincs nagy eltérés - tette hozzá, majd magyarázatképpen a közeli kürtőskalács sütő kemence felé mutatott. A modern gépkocsiknak egyébként is minimális a kibocsátásuk ebből a gázból, a fő problémát a nitrogén-oxidok okozzák - hangoztatta.

A standok között volt a szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. pavilonja is. Itt háztartási hulladékokról szóló kérdőívet lehetett kitölteni, miközben a kicsik ügyességi játékokon keresztül ismerkedhettek a témával.

A Elmű sátránál áramtakarékossági tippeket kaphattak az érdeklődők, egy másik standnál a komposztálás alapjaiból vehettek órát, de volt jógastand is, és be lehetett ülni a Toyota új hibrid modelljébe, a Priusba is.

A Fővárosi Autómentes Hétvége a nyolcadik Európai Mobilitási Hét programsorozatába illeszkedett. A hét kedden, az Európai Autómentes Nappal zárul.

A zöldtárca vasárnapi közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az autómentes naphoz kötődően a közlekedési tárcával közösen Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akciót tart, amelynek során szeptember 21. és 25. között a közlekedési hatóság fokozott intenzitással, célirányosan ellenőrzi a gépkocsik környezetvédelmi állapotát. Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres környezetvédelmi felülvizsgálat, a gépkocsik műszaki karbantartásának fontosságára, s egyúttal felmérje a gépkocsik átlagos környezetszennyezési állapotát.

(Fotó: Soós Lajos/MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!