Egy iskola, egy rendőr - A balesetek megelőzése nem szeptemberben kezdődik

Veszprém - Sok más mellett újdonság az idei tanévtől, hogy minden intézményben lesz iskolarendőr. Nemcsak közlekedési, hanem közbiztonsági feladatokra is kiterjed a hatáskörük. A megyében tavaly 110 iskolában 84 rendőr (országosan 2448 iskolában 1893 rendőr) látott el önkéntesen iskolarendőri feladatot, ami az idei évtől kötelező lesz.

Munkatársainktól

A program országos szinten - nem kötelező jelleggel - tavaly indult, a megyében pedig azt megelőzően. Az eredményeket és tapasztalatokat értékelve kiderült, hogy a legtöbb iskola vezetése és a tanári karok egyetértettek a rendőrség által meghirdetett programmal. A rendőri jelenlét miatt a gyermekek, a pedagógusok és a szülők is egyaránt nagyobb biztonságban érzik magukat, és az is érzékelhető, hogy az iskolák környékén a gépkocsivezetők sokkal figyelmesebben, a közlekedési szabályokat betartva közlekednek.

A megyei iskolarendőrök a tanévkezdés előtt közlekedési szempontból felülvizsgálták az oktatási intézményeik környékét, a kihelyezett közlekedési táblákat, valamint azt, hogy a forgalmi rend megfelelő-e. Az iskola rendőre részt vesz az osztályfőnöki órákon, valamint az iskolai rendezvényeken is. Az iskolarendőrök munkáját több helyen a polgárőrök is segítik.

Az előző évekhez hasonlóan az idei tanévkezdésnél is fokozottabb figyelmet fordít a Pápai Rendőrkapitányság a város oktatási intézményeire. A baleset-megelőzési munka azonban már az első tanítási napot megelőzően beindult.

- Első lépésként augusztus utolsó egy-két hetében a kapitányság közrendvédelmi parancsnokai bejárták az iskolák környékét, van-e ott esetleg olyan probléma, amelyet orvosolni kell az évkezdésig. Ilyen lehet például a lekopott zebra is. Szerencsére ez itt nem jellemző - szól Orsós Károly százados az előzetesen elvégezendő feladatokról. Elmondta még, hogy tavalyhoz hasonlóan most is nagy figyelmet fordítanak a város négy nagy általános iskolájára, továbbá a középiskolák környékén is rendőr segíti a balesetmentes közlekedést. A százados azt is elárulta, hogy  amennyiben szükséges, a vidéki településeken szintén megvalósítható a körzeti megbízottak, polgárőrök, illetve más segítők bevonásával a nagyobb figyelem.

- Ezenkívül minden iskolában az alsó tagozatosok közlekedési képzésben részesülnek, amelyekben az adott település, intézmény közlekedési sajátosságaira fokuszálnak - teszi hozzá Orsós Károly, aki elmondta még, hogy ezekre az akciókra azért van szükség, mert más az életvitel a nyári szünetben és más az oktatás idején. Amíg pedig hozzászoknak, mind a diákok, mind pedig a forgalom többi szereplője, szükséges a fokozott figyelem.

- Idén első alkalommal a városi cigány kisebbségi önkormányzat is beszáll a rendőrség akciójába, és egy embert biztosít a Balla Róbert téri Általános Iskolánál, hogy segítse a kirendelt rendőr munkáját - tudtuk meg Holdosiné Bánhegyi Ildikótól, a Pápai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökétől.

Ajkán 2008 szeptembere óta segíti a rendőrség az iskolák környékén való közlekedést ősszel és tavasszal egy-egy hónapon keresztül.

- Az iskolakezdéskor és a tanév végén reggel és délután egy órát töltünk a forgalmasabb iskolák mellett, hogy jelenlétünkkel is lassítsuk a forgalmat. Annál is inkább, hiszen a láthatósági mellény mindig rajtunk van, az pedig elég feltűnő. Ha kell, le is állítjuk a forgalmat. Az is előfordul, hogy amint meglát minket egy gyorshajtó, hirtelen kell fékeznie. Már a jelenlétünknek is visszatartó hatása van - mondja a Fekete Vörösmarty iskola  melletti zebránál Ludvai Zsolt százados. A közlekedésrendészeti alosztályvezetőtől megtudtuk, hogy a város egy másik pontján, a volt Kossuth iskolánál is ugyanígy segítenek a munkatársai.

A polgárőrök is kiveszik részüket a munkából, amikor idejük engedi. Devecserben és Városlődön szintén vigyáznak a diákok épségére. Valószínűleg ennek a megelőző intézkedésnek is köszönhető, hogy az utóbbi tíz évben nem volt  iskolákhoz köthető gyermekbaleset.


(Fotó: Kőrösparti Beatrix, Infografika: Glogovcsán Nikola)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!