Milyen kandallót válasszunk?

Veszprém - Népszerű ma a kandalló, sokan döntenek úgy, hogy családi házukban jól mutatna egy ilyen fűtőeszköz.

Balla Emőke

Sokan vágyunk kandallóra, nemcsak azért, mert meleget biztosít, de hangulata miatt is: filmekben azt látjuk, milyen jó oda ülni a tűz elé, nézni, ahogy ropognak és szikráznak a fahasábok, kellemeset beszélgetni, egy italt kortyolni a családtagokkal, barátokkal. Ma már széles a választék a szaküzletekben, csak el kell döntenünk, hogy mi fontosabb: a fa égésének illata, látványa, az ezzel járó kisebb kellemetlenségek (favágás, fahordás, hamuzás), vagy inkább a kényelem. Ha ez utóbbi, válasszunk gáz- vagy pellet üzemű kandallót.

Gázkandallónál a tűztérben elhelyezett termosztát vezérlésű gázkészülék helyettesíti a fa égését, a lángok játéka valódinak tűnik. A pelletkandalló a készülékben lévő csiga segítségével (amit motor hajt) eljut a tartályból az égéstérbe. A meggyújtás az izzító gyertya általi felhevült levegővel történik.

Fatüzelésű kandalló esetén figyelembe kell vennünk, hogy csak fűtésre, csak látványosságként, vagy mindkét funkciójáért építjük. Ha csak a tűz romantikáját szeretnénk élvezni, válasszunk nyitott tűzterű kandallót. Ha nem akarunk lemondani a fatüzelés hangulatáról, de egy biztonságos, mégis látványos kandallót szeretnénk, zárt tűzterű kandallót ajánlanak a szakemberek.

Címkék#Kandalló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!