Vegyük észre a függőség jeleit - A média hatása a kiskorúakra

- Televízió, internet, videojáték, mobiltelefon, a média eszközei, mind jelenthetnek veszélyt a gyerekek számára. Külön kell választani a két korosztályt, míg az óvodásoknál a televízió függőség, a kamaszok esetében a számítógép, internet, chat-függőség jelenti a legnagyobb veszélyt.

Gaál Julianna

De mikor beszélünk függőségről? 

- Kóros jelenség az, amikor a gyerek képtelen abbahagyni a tévézést vagy internetezést, követeli, hogy csinálhassa, valamint az, ha a napi rutin üresjárataiban, amikor nem tud magával mit kezdeni, a tévézést vagy internetezést látja megoldásnak ideje eltöltéséhez - mondja Cseke Gabriella, a veszprémi Nevelési Tanácsadó igazgatója. - További veszély lehet, hogy ezek a viselkedési sémák rögződnek, és a fiatal később is külső ingerrel árasztja el magát belső feszültsége levezetése érdekében. Sajnos azonban ezzel problémája nem tűnik el, csak elodázódik, éppen olyan ez, mint amikor a gyászoló gyógyszert szed, ahelyett, hogy szembenézne és megélné fájdalmát.

Lássuk először a kisebbeket, az óvodás korosztályt. Tévézzenek vagy ne?

- A gyermek alapvető szükséglete az, hogy kijátssza magából a benne keletkezett feszültésget, ha ez nem történik meg, akkor baj van - fogalmaz  Cseke Gabriella. - Ezért kell figyelnie a szülőknek arra is, hogy a filmek, mesék cselekményei, karakterei, melyeket a tévében néz, megjelennek-e a játékában. A játék feloldoz, mivel a vége minden esetben az, hogy a gyermek győz és rendbeteszi magában a történteket. Ha azonban órákig ül a tévé előtt, akkor nem dolgozza fel a látottakat, ez újabb feszültséget teremt, ezért még kevésbé lesz képes felállni a doboz elől. Így ez a 22-es csapdája. A másik nagy gond az, hogy tévézés közben a gyerek egyedül marad, hiszen sok szülő bébiszitterként használja a készüléket. Mi felnőttek nem osztozunk tehát élményeiben, akármi éri őt, nem tudunk róla, ő pedig még nem képes átadni a vele történteket, hiszen verbális csatornái fejletlenek. Ha már tehát tévézésre esik a választás, akkor sokkal jobb az, ha a család közösen teszi. Így a családtagok közötti személyes kapcsolatok sem szenvednek akkora csorbát, bár mindenki számára egyértelmű az, hogy a tévénézés vagy internetezés a beszélgetéstől, közös játéktól veszi el az időt.


(Fotó: Penovác Károly)

A kamaszok esetében a világháló a legnagyobb veszélyforrás, ezen belül a leggyakoribb probléma, mellyel a nevelési tanácsadó szakemberihez fordulnak, a chatelés. Az internetes beszélgetés alapjában véve nem káros, hiszen egy 13-16 éves fiatalnak a napi történések kidumálása a lételeme, ebben az életkorban ugranak meg radikálisan a telefonszámlák is. Érdemes megjegyezni azonban, hogy egy kilenc-tíz éves gyerek számára a chatelés, főleg az idegenekkel való beszélgetés nem ajánlott, hiszen realitásérzéke még fejletlen. Éppen olyan ez, mint a cukrosbácsi - fogalmaz Cseke Gabriella -, a kisgyerek nem feltételez hátsó szándékot, alapvetően bízik a felnőttekben. A kamaszok esetében a baj ott kezdődik, hogy sok fiatal nem tudja magát felvállalni, mivel pattanásos, zsíros a haja, nem érzi jól magát a bőrében és ezért más személyiségekbe bújik. Ezt a számítógép mögül könnyedén megteheti, és sok esetben ettől az ideáltól egyedül nem is tud megszabadulni később, hiszen ilyen kitalált külsővel az élet szebb, vonzóbb.

A kamaszkori számítógépfüggőség addig fajulhat, hogy a fiatal nem megy ki az utcára, és akár életveszélyes állapotba (depresszió, öngyilkossági kísérlet) is sodródhat. A chaten kialakult kapcsolatok nagyon sok érzelemmel járhatnak, komoly szerelmek szövődhetnek - teszi hozzá a szakember. - Nagyon sok hasonló esettel találkozunk munkánk során, ilyenkor a feladatunk az, hogy a fiatal én-képét erősítsük, elhitessük vele, hogy el lehet őt fogadni olyannak, amilyen.

- Az iskolai tanrendbe is be van építve az internet használat, bár ez elenyésző része a számítástechnika tananyagnak - tájékoztat minket Sándor László, a Rózsa úti általános iskola igazgatója, számítástechnika tanár. - A tanórán kívül is használhatják a diákok az internetet, szigorú felügyelet mellett. Tapasztalataim szerint majdnem minden háztartásban van kompjúter, melyet a diákok leginkább játékra és kapcsolattartásra használnak. Kóros eset az iskolában eddig nem fordult elő, annyi azonban megállapítható, hogy amíg a gyerekek a gép előtt ülnek, addig nem olvasnak vagy sportolnak.


(Fotó: Gáspár Gábor)

Amire a szülőknek figyelnük kell

Cseke Gabriella szerint a tiltás nem minden esetben jelent megoldást. Ha a gyerek nem néz egyáltalán tévét, akkor kirekesztődhet a közösségből, ahol filmekről, mesehősökről beszélgetnek a kicsik. Emellett a tévé és a  számítógép  hasznos is lehet, hiszen a fiatalok vizuális látásmódját nagy mértékben formálhatja, és ha ezt alkotásra használják, akkor segítheti az önmegvalósításukat. Arra mindenképpen kell azonban a szülőknek figyelniük, hogy az alvás- és tanulásidőbe ne folyjon bele a gép előtt töltött idő.

A média hatása a kiskorúakra

- A kiskorúak védelme a médiahatóság legfontosabb feladata, de ezt csak a szülők közreműködésével végezheti el, mivel a hatóság a lakásokba nem törhet be - fogalmazott Majtényi László, az ORTT elnöke a hétfőn kezdődött médiakonferencián.

- Az ORTT eszköze tehát az, hogy a szülőket, pedagógusokat, a legfontosabb hatóságot tájékoztassa a média gyermekekre gyakorolt hatásairól - fogalmazott az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke a Ramada hotelben a háromnapos médiakonferencia megnyitásán. Az ötödik alkalommal megrendezett  tanácskozás végén nyilatkozatot adnak ki, melyet az amúgy rendkívül elavult médiatörvény megújításánál figyelembe vesznek a törvényalkotók.

A gyors technikai változások miatt a téma szinte évről évre aktuálissá válik, hiszen a két évvel ezelőtti  legutóbbi tanácskozás óta is vannak olyan eszközök, melyek akkor még nem is léteztek. Majtényi László kiemelte azt a negatív tendenciát is, hogy a magyarok az egyik legtöbbet tévéző nemzet az Európai Unióban, beleértve a gyerekeket is. Nagyon szomorú látni azt, hogy sok gyerekszobában van készülék, így a tévézés teljes mértékben kontrollálatlanná válik. Az elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az EU-ban egyre inkább törekednek arra, hogy a három évnél fiatalabb gyerekeket teljes mértékben távoltartsák a tévékészülékektől.

A nyitó előadáson az internet okozta káros hatásokról beszélt Sógor Csaba, romániai Európa Parlamenti képviselő, aki rövid előadásában kiemelte: az internet okozta hatásokat nem lehet csökkenteni, ennek az egyik oka az, hogy bár a fiatalok  reálisan látják a veszélyeket, túlbecsülik a képességeiket a veszélyek kezelésére vonatkozóan.

A konferencián plenáris- és szekcióüléseken szó lesz többek között a reklám hatásairól, a videojátékokról, az erőszakról, a gyermekpornográfiáról, és a mobil iskolákról neves szakemberek előadásában. 


(Infografika: Glogovcsán Nikola)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!