Feloszlatta magát Balatonkenese képviselő-testülete (frissítve)

Balatonkenese - Nem helyezte hatályon kívül a testület a szeptember 28-ai rendkívüli ülésen a feloszlásról hozott határozatát szerdai ülésén, így az érvényes, vagyis a testület feloszlott, új választásokat írnak ki a településen.

Halmos György

Sörédi Györgyné polgármester több órás ülése után arról beszélt, hogy bírósághoz fordul, ha a helyi választási bizottság - a szerinte törvénysértő testületi határozatra alapozva - kiírja az új választást.

A testületi ülésen a polgármester arra hívta fel a figyelmet az ülésen, hogy véleménye szerint a feloszlásról szóló határozat nem volt szabályszerű, megkérdőjelezhető a meghozott döntés, ezért kellett az ügyben újra ülést tartani.

Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata nincs szinkronban az önkormányzati törvénnyel. A szeptember 28-ai döntés nemcsak jogszabály- és törvénysértő volt, de súlyosan veszélyezteti az önkormányzat érdekeit.

Kürthy Lajos, a pénzügyi bizottság elnöke, a szeptember 28-ai ülés levezetője arról beszélt, hogy a napirendi pontként tárgyalt  Experidance-ügy nem mondvacsinált, jogszabálysértés történt, mert az együttes támogatásáról testületi határozat nélkül döntöttek.

Arról is beszélt, hogy a település a hangoztatott 562 millió forintos pályázati pénz helyett 326 milliót nyert el.  Az ülésen megjelent dr. Bóka István, a térség országgyűlési képviselője, aki úgy fogalmazott: a legkeményebb döntést hozta a testület, amit személy szerint nagyon sajnál.

Az ülésen szóba került a sikertelen magasparti pályázat mellett a csaknem kétmilliárd forint értékű Balaton Keleti Kapuja projekt is, amit az önkormányzat nem nyert meg. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy azt kell megvizsgálni, ki erőltette.

Ismertette, miszerint korábban is azon a véleményen volt, hogy a településnek a jelenlegi intzéményi rendszerrel nincs esélye akkora összeget elnyerni.

Hozzátette, hogy tudni lehetett: turisztikai fejlesztésekre 880 millió forint lesz, erre pályázik majd az összes település. Az országgyűlési képviselő szerint  a testület korábbi döntése formai szempontból súlyos jogszabálysértés.

Tartalmi szempontból azért aggályos, mert ha 2010 októberében választások lesznek, akkor az új kenesei polgármesternek és testületnek mindössze néhány hónapja lesz dolgozni.

Elhangzott az is, hogy a regionális közigazgatási hivatal nem kötelező érvényű állásfoglalása szerint a testület hét tagjának korábbi döntése jogszerű volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!