Gyurcsány Ferencet és Mesterházy Attilát is kihallgathatják a Zuschlag-perben

Kecskemét - Az ifjúsági ügyekkel foglalkozó minisztériumok vezetőinek és vezető beosztású munkatársainak - Jánosi György, Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Szilvásy György, Benedek András és Keszthelyi András - tanúkihallgatását indítványozta az ügyész a Zuschlag-per keddi tárgyalási napján a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, Kecskeméten.

MTI

Német Zsolt ügyész indoklása szerint a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázati támogatásának a feltárásában a Nemzeti Civil Alapprogramnál és a Mobilitásnál minden részletre kiterjedő bizonyítási eljárást folytatott le a bíróság. A Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium (GYISM) és utódszervezetei pályázati és egyedi támogatásainál azonban még több pont tisztázatlan. Fodor Endre tanácsvezető bíró csütörtökön dönt az ügyész indítványáról.

Kedden két tanút hallgatott ki a bíróság, mindketten a GYISM és az utódminisztériumok alkalmazottai voltak.

Az első tanú főosztályvezetőként, a második Ocsovai Tamás helyettes államtitkár tanácsadójaként tudott a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázatairól és az érdekükben kifejtett lobbizásról.

Az első tanú nehezen és pontatlanul emlékezett vissza a minisztériumban folyó pályázati rendszerre. Ezután Fodor Endre tanácsvezető bíró felolvasta a nyomozati szakban tett vallomást, amit vállalt.    Megerősítette: Ocsovai Tamás elmondta neki, hogy a pályázati ügyekben rendszeresen egyeztetett Mesterházy Attilával, mint hivatali elöljárójával, aki politikai államtitkár volt a minisztériumban. Volt olyan is, hogy Ocsovai azt mondta neki, Mesterházy Attila kérésének megfelelően egy adott szervezet részesüljön kiemelt támogatásban.

A tanú beszámolt arról, hogy sok lezáratlan pályázat volt, amelyeket kigyűjtött az apparátus, és kezdeményezte a közigazgatási államtitkárnál, hogy adjon iránymutatást ezek kezelésére. Elmondta: "Ezeket lezártnak kellett tekinteni, annak ellenére, hogy nem voltak meg a feltételek", mert nem számoltak el. Ezek közé tartoztak a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek is.

A második tanú, aki 2002-től 2005-ig dolgozott a GYISM-ben, a bíróság előtt részletesen vallott a minisztériumban folyó pályázati tevékenységről.

Elmondta: a Zuschlaghoz köthető szervezetek neve rajta volt a bírálati listán, sőt a meg voltak jelölve, mint azok, amelyek fontosak voltak valakinek, hogy nyerjenek.

A bíró kérdésére válaszolva a tanú hangsúlyozta: nem Ocsovaitól tudta, hogy probléma volt a Zuschlaghoz köthető szervezetekkel, hanem a minisztérium pénzügyi ellenőreitől és az ott dolgozó munkatársaktól, valamint a Mobilitás pályázatkezelő szervezetnél dolgozóktól.

A tanú emlékezete szerint Jánosi György minisztersége idején kaotikus állapotok voltak a minisztériumban, mert mindenki - bal- és jobboldali szervezet egyaránt - lobbizhatott támogatásért.

"Ez a kaotikus állapot nagyjából Gyurcsány Ferenc miniszterségével szűnt meg, őt zavarta a sokféle helyről jövő benyomás, és úgy szabályozta, hogy Mesterházy Attila körébe utalta ezeket" - tette hozzá a tanú, hozzátéve, hogy ezután Mesterházy Attilán keresztül lehetett lobbizni.

A bizonyítási eljárás csütörtökön tanúkihallgatásokkal folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!