Klímaváltozás: nyer vagy veszít

Budapest - A Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztályán belül hét taggal megalakult az öntözésfejlesztési munkacsoport azért, hogy a klímaváltozásnak nyertesei legyenek a magyar termelők.

Varga Ibolya

Téli Róbert, a Magyar Agrárkamara főosztályvezetőjének, a megyei szervezet titkárának tájékoztatása szerint, tekintettel a klímaváltozás már tapasztalható és jövőbeni hatásaira, a magyar termőföld vidékmegtartó és eltartó képességének megőrzése érdekében indokolt az állam közérdekű kötelezettségeinek újragondolása és szabályozása a vizek hasznosításából adódó lehetőségek mielőbbi kihasználására.

Elengedhetetlen a vízgazdálkodási rendszeren belül az öntözésfejlesztés mezőgazdasági érdekeknek megfelelően elkészített szak-anyagoknak a  döntéshozók elé tárása. A munkacsoport véleményt fogalmaz meg a vízgazdálkodással kapcsolatos rendelettervezetekről, pályázati tervezetekről. A magyar öntözési kultúra javítása érdekében feltárják a problémákat. Segítenek a mezőgazdasági termelés versenyképessége javítása érdekében az öntözésfejlesztés uniós forrásainak meghatározásában.

A feladatokat a munkacsoport tagjai folyamatosan végzik, a kéthavonta tartandó ülésen munkájuk értékelésén túl a teendő intézkedéseket vitatják meg. A munkacsoport tagjai vízgazdálkodási, műszaki és mezőgazdasági szakemberekből állnak, maguk közül elnökként Balla Ivánt, a hódmezővásárhelyi Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatóját választották meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!