Kutyás botrány! - Videofelvétel bizonyítja a vicsorgó állat közelségét

Halimba, Sümeg - A halimbai, de Sümegen dolgozó Kaszap István az ügyészséghez fordult, mivel szerinte ügyében nem a törvénynek megfelelően járt el a helyi hatóság és a jegyző.

Szijártó János

Úgy gondolja, a májusban, saját kertjében megtámadott díjnyertes skótjuhásza kapcsán elindult ügy zsákutcába jutott. Mint valami gumifalról, úgy pattan vissza minden, ami ezzel kapcsolatos, ezért utolsó esélyként az ügyészségtől kérte az egyre szövevényesebb ügy kivizsgálását.

Írtuk lapunkban akkor, hogy saját házának udvarán támadtak kutyák Kaszap István skótjuhászára A hangmérnök, de zongoristaként is dolgozó férfi aznap hajnalban ért haza a munkából és akkor szembesült azzal, hogy kedvence súlyos sérüléseket szenvedett.

A kutya bal hátsó lábát élettelenül vonszolta maga után, vérben úszott, és óriási fájdalmai voltak. Az eben ezután három-négyórás műtétet hajtottak végre, de nem segített, a skót juhász tizenkét nap szenvedés után kimúlt.

István szerint a szomszéd kutyái okozták a tragédiát. Az ügyben akkor eljárás indult, birtokháborítás címén.

A napokban aztán azzal kereste meg lapunknak a hangmérnök, hogy szerinte a jegyzői határozat nem pártatlan, hibás, több valótlanságot tartalmaz, azaz számára teljességgel elfogadhatatlan.

Az eset után akkor azonnal az önkormányzathoz fordultam segítségért. Elmondtam, leírtam a történteket, amelyben kiemeltem, hogy a szomszéd kutyái (köztük egy hatalmas kommondor) már többször megtámadtak engem, a saját teraszomon.

A kerítés ugyanis jó néhány helyen lyukas azon az oldalon, annak ellenére, hogy korábban számos alkalommal megjavítottam.

A kutyák mindig tönkretették. Szóval segítséget kértem a hivataltól, de nem kaptam. Kértem, hogy a támadó kutyák által tönkretett kerítést javíttassák meg a szomszédommal.

Aztán kártérítés is járna, kutyám kórházi kezelése, illetve értéke (díjnyertes kutya, világhírű családból) alapján, bár itt megjegyzem, nekem ő felbecsülhetetlen értéket jelentett - tette hozzá István.
 
A birtokháborítás címén indult eljárás során a szomszéd elismerte, hogy az ő kutyái rongálták meg a kerítést, azonban a határozatban június 30-ig megszabott határidőig nem javította ki azt. Ezt jeleztem a jegyző asszonynak. A szomszéd raklapokat támasztott neki a drótnak, ami szerintem nevetséges, mint kerítésjavítás.

Ráadásul több alkalommal ért minket, engem és édesanyámat szóbeli inzultus azóta. Ezt is jeleztem, amire egy nyilvánvalóan összecsapott határozat érkezett.

Ebben, jogászok segítségével húsz erősen vitatható, vagy kérdéses, pontot találtunk, mind a valóságtartalom, mind a törvényesség vonatkozásában. Ezért, ezzel fordultam az ügyészséghez, s a minap értesültem arról, hogy helyt adtak kérésemnek.

Azt írja például a jegyző, hogy helyszíni szemlét tartott, pedig nem járt nálam. Aztán a tanúk meghallgatása is ellentmondásos, meg, hogy rá akarja kenni a felelősséget arra a hölgyre, aki éjjel átjött, és próbálta megmenteni a kutyámat.

Továbbá azzal sem foglalkozik, hogy a szomszédom tulajdonképpen egy magángazdaságot üzemeltet, birkákkal, tehenekkel, a bűz elviselhetetlen, ráadásul még az ebtartási rendeletet is megszegik, hiszen maximum két kutyát lehetne egy portán tartani, ott meg négy van. Aztán vélhetően csak figyelmetlenség, de mégis egy hivatalos iratban szembetűnő, hogy a kutyatámadás dátumát is tévesen írták. 
 
A kerítés egyébként azóta is úgy van, nagy lyukakkal, illetve a ház első részénél lévő kis léckerítés sem egy kommondorra készült, egy-egy felugrás után csak úgy hullanak a lécek, és amikor szállok be az autómba azt kell figyelnem, hogy lehetőleg ne érjen el a vicsorgó, hörgő hatalmas kutya - mondta Kaszap István.

Tóbel János halimbai polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a jegyző, mivel folyamatban lévő ügyről van szó, nem nyilatkozhat.
 
- Sajnálom, ami Kaszap István kutyájával történt, azonban az eset lényegesen bonyolultabb, mint ahogy ő elmondja. Beadványára többféle eljárás indult, többek közt birtokháborítási és szabálysértési is.

Hivatalunk hat tanút hallgatott meg, háromszor tartott helyszíni bejárást. Az egyiken én személyesen is részt vettem, ahol Kaszap István elfogadta a kerítés kijavítását, erről jegyzőkönyv készült, melyet ugyancsak aláírt.

Mindezek alapján meglepő, hogy azt állítja, hogy hivatalunk egyszer sem járt a helyszínen és a kerítést nem javították meg. Az ügyintézés azért húzódott, mert egy másik államigazgatási szerv több mint két hónap után küldte csak meg válaszát.

A panaszos beadványára az ügyészség az ügy folytatását írta elő, melynek során hivatalunk újabb tanúkat fog meghallgatni, és remélhető, ezáltal tisztázódik, hogy mi történt pontosan azon az éjszakán.

A panaszos által sérelmezett egyéb kérdésekben is eljárások történtek a különböző szakhatóságoknál. A faluban nem tiltott a haszonállat-tartás, vizsgálatunk szerint a tartható állatok számát a szomszéd nem lépte túl.

Viszont a tartható kutyák számát illetően a szomszédot határozattal felszólítottuk, melynek végrehajtását a jogerőre emelkedést követően ellenőrizni fogjuk - fogalmazott a polgármester.

Kaszap István úgy érzi, ügye nem halad, ezért az ügyészségtől kért jogorvoslatot.

(Fotó: Szijártó János)

Kaszap István a szomszéd kommondorjáról több videofelvételt is készített, amelyekből látszik, nagyon óvatosan kell beszállnia, pakolnia autójába ahhoz, hogy ne érje el a vicsorgó állat

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!