Todt vagy Vatanen lesz az új FIA-elnök

Párizs - Pénteken eldől, hogy ki lesz a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) következő elnöke: a felelős posztért Jean Todt és Ari Vatanen verseng.

MTI

 A finn ralivilágbajnok már a csütörtöki reggeli közben sorra tisztelgett a küldöttek előtt, hogy minél több szavazatot gyűjtsön.
   
"Pénteken fél tizenegykor kezdődik a választás, az +utolsó szó jogán+ előbb Todt, majd Vatanen mond egy negyedórás beszédet" - mondta az MTI-nek Frank Tamás, a Hungaroring Zrt. alelnöke, aki részt vesz a párizsi FIA közgyűlésen.

"Természetesen, a másik pályázót, Todtot sem kell félteni, ő ma este ad majd egy zárófogadást. Persze tévedés lenne azt hinni, hogy ez a két akció dönti majd el, melyikük lesz a FIA következő elnöke."
   
Frank Tamás elmondta, hogy a helyi értesülések szerint a Ferrari volt csapatfőnökének hetven százalékos esélye van arra, hogy ő legyen Max Mosley utóda.
   
"Biztosra senki sem mehet. Legutóbb, amikor le akarták váltani Mosleyt, mindenki azt gondolta, hogy esélye sincs a folytatásra. Aztán a többség mégis mellette voksolt" - tette hozzá a magyar sportvezető.
   
Jean Todt az MTI-nek adott hétfői nyilatkozatában - jövendőbeli terveivel kapcsolatban - elmondta, megválasztása esetén arra fog törekedni, hogy az autósport valóban biztonságos, gazdasági és környezetvédelmi szempontból pedig fenntartható legyen. Még többet akar tenni azért, hogy olyan fejlődő régiókban is megerősödhessen, mint Ázsia, Afrika vagy éppen Latin-Amerika.
   
A francia Todt hosszú éveken át a sikert sikerre halmozó F1-es Ferrari csapatfőnöke volt, míg a finn Vatanen a világbajnokságon és a Dakar-ralin jutott el a csúcsra. Todt a nyolcvanas években a Peugeot sportigazgatójaként a legkiválóbb versenyautókkal látta el az akkoriban sorozatos vb-sikereket elérő Vatanent.
   
Max Mosley, aki 1993 óta áll a FIA élén, júniusban közölte: nem jelölteti magát újra az október 23-i választáson. Július 15-én Mosley Todtot javasolta utódjának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!