A rekord érdekli - Magdi negyven év után kezdett újra úszni

Gyulafirátót-Veszprém - Igaz, húsz éves koráig versenyszerűen úszott, de miután férjhez ment, negyven évig egyáltalán nem sportolt.

B. Virág Rita

Csanádi Jánosné, Magdi tavaly ismét úszódresszt húzott és egy év alatt hét számban döntötte meg a hatvan év felettiek országos rekordját.

- Ahogy múltak az évek, egyre többször éreztem, hogy itt fáj, ott fáj. Tavaly elhatároztam, újra nekilátok sportolni, mert az egészségem mindennél fontosabb. Nem volt könnyű, hiszen negyven évet hagytam ki - mesélte a tavalyi újrakezdésről a gyulafirátóti Csanádi Jánosné, Magdi.

A 61 éves senior úszóbajnok 20 éves koráig versenyszerűen úszott, válogatott kerettag volt, fő száma 200 méter mell volt. Többek között Gyarmati Andreával is együtt úszott. Miután megismerkedett a férjével az aktív sportot abbahagyta. Pontosabban mindenféle mozgással felhagyott és csak a családjának, munkájának élt.

- Balatonfűzfőre járok edzeni. Amikor tavaly, november 7-én először vízbe merészkedtem és leúsztam 50 métert, majd meghaltam. Most már heti háromszor tréningezek, s van, amikor 4000 métert teszek meg - mondta.

Magdi egy év alatt hét számban döntötte meg az országos csúcsot, jelenleg 50 és 100 mellen, 100, 200 és 400 gyorson, 50 és 100 pillangón vezeti a magyar rangsort. A legutóbbi gyulai ob-n hét számban állt rajthoz és egy kivételével a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

- Nem érdekel, hogy az első helyért milyen érmet, vagy kupát kapok. Engem csak az eredmény izgat. Az, hogy a célt, amit kitűztem magam elé, tudtam-e teljesíteni. Legutóbb a hódmezővásárhelyi nemzetközi viadalon különdíjat kaptam, ami egy rajtkövet ábrázol. Az tetszik, ezért biztosan kiteszem a szekrényre.

Magdi részt vett a cadizi senior Európa-bajnokságon is, ahol 50 háton ötödik, 200 vegyesen hatodik, 100 háton hetedik és 50 mellen nyolcadik helyezést ért el.

- Jövőre július végén Göteborgban rendezik meg a világbajnokságot, ahová már elküldtem a nevezésem. Az unokámmal utazom el, már kifizettük a repülőjegyet és a szállást is.

A senior bajnok az elmúlt egy évben kitartó munkájának köszönhetően rengeteget fejlődött, például az öbölátúszásnál tavaly még 1:30 órát úszott, az idén 1:05 alatt teljesítette a 3,6 kilométert. A rövidebb távokon hónapról hónapra jobb eredményeket produkál.

Arra a kérdésre, hogy meddig akarja és lehet csinálni ezt, Magdi azt válaszolta, ameddig él.

- Cadizban láttam egy 97 éves hölgyet, aki három versenyszámban is rajthoz állt. Elképesztő és példamutató teljesítmény. Nem hiszem, hogy ezek után abba tudnám hagyni.

Magdi az elmúlt héten Hódmezővásárhelyen versenyzett. A viadalon románok, szerbek, horvátok is rajthoz álltak. Az úszónő hat aranyérmet szerzett, 50 és 100 pillangón, 50 háton, 50 és 100 gyorson és 50 mellen. 100 méter pillangón és 50 méter mellen megdöntötte a magyar csúcsot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!