Eltűnt magyar hegymászók - Már 5000 méteren jár a mentőcsapat

Budapest - A Külügyminisztérium megkülönböztetett figyelemmel kíséri a Kínában eltűnt négy magyar hegymászó megtalálása érdekében folyó kutatási, mentési munkálatokat, folyamatosan tájékoztatja a családtagokat, és mindent megtesz az eredményes felkutatás elősegítése érdekében - jelentette ki Mátrai Zsuzsanna szóvivő csütörtökön az MTI-nek.

MTI

Elmondta: a kínai nyelvű internetes hírportálon megjelent hírt követően a pekingi magyar nagykövetség főkonzulja haladéktalanul intézkedett, és felvette a kapcsolatot a pekingi és a tartományi hatóságokkal az értesülések ellenőrzése érdekében.

Ezzel párhuzamosan a Külügyminisztérium azonnal felkutatta a magyar hegymászók legközelebbi családtagjait, akiket azóta folyamatosan tájékoztatnak a pekingi nagykövetségtől rendelkezésükre álló információkról. Biztosítottuk őket arról, hogy megkülönböztetett figyelemmel kísérjük a kutatási, mentési munkálatokat, folyamatosan tájékoztatjuk őket, és mindent megteszünk az eredményes felkutatás elősegítése érdekében - hangsúlyozta Mátrai Zsuzsanna.

Hozzátette: a pekingi magyar nagykövetségen keresztül, a hozzátartozókkal egyetértésben, kérték a kínai felet, hogy tegyenek meg mindent a magyar hegymászók felkutatásáért és megmentéséért.

Közöltük a kínai féllel, hogy a magyar fél kész minden rendelkezésére álló adattal, információval segíteni a mentési munkálatokat - hangsúlyozta a külügyi szóvivő.

Már 5000 méteren járnak a magyar hegymászókat kereső mentők

Egyelőre nem találják a négy eltűnt magyar hegymászót Kínában, de már 5000 méteren járnak a mentők Szecsuanban azon a hegyen, amelynek csúcsára akartak a magyarok feljutni - tájékoztatta Sárközy Péter pekingi főkonzul a szecsuani mentők közlése alapján az MTI-t csütörtökön.

A mentőcsapat beszámolója szerint 4400 méteren, az alaptáborban látták a hegymászók holmiját, de úgy vélik, a négy magyar 5300 és 5500 méter között kerülhetett bajba. Egyelőre semmiféle nyomot nem találtak, az időjárási körülmények rosszak, havazik, a sziklákról folyamatosan szakad le a jég és a hó, ami nehezíti az előrejutást.

A kínai külügyminisztérium konzuli szolgálatán helyi idő szerint csütörtökön kora délután biztosították a pekingi magyar főkonzult afelől, hogy a kínai hatóságok mindent megtesznek az eltűnt magyar hegymászók megtalálásáért - számolt be a találkozóról Sárközy Péter.

A magyar diplomata tolmácsolta azt a felajánlást, amelyet a magyarországi hozzátartozók tettek, vagyis, hogy szükség esetén anyagi, vagy bármilyen más segítséget is megadnak a kutatás, a mentés elősegítéséhez, folytatásához. Magyarország ugyancsak kész mindenben rendelkezésre állni, ami a magyar hegymászók mielőbbi megtalálását segítheti.

Sárközy Péter elmondta, hogy kapcsolatban vannak az aggódó szülőkkel, hozzátartozókkal, és segítik folyamatos információhoz jutásukat.

A négy magyar, Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Kata tapasztalt hegymászók, október 7-én indultak Kínába azzal a céllal, hogy a Zsen Csong Feng (Ren Zhong Feng) expedíció keretében október végéig feljussanak a Himalája szomszédságában lévő - ember még nem járta - 6079 méteres csúcsra. A csoportnak október 31-én kellett volna visszaérkeznie a tartomány székhelyére, Csengduba (Chengdu). Eltűnésükről először kedden jelent meg hír a helyi sajtóban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!