Kísért a múlt? - Újabb földrengés Berhida térségében

Berhida-Peremarton - A Richter skála szerinti 3,0-as földrengés volt szerdán 11 órakor a Veszprém megyei Peremarton közelében, a településen élők a 24 évvel ezelőtti események megismétlődésétől tartanak.

Szabó Péter Dániel

A rengést a lakosság is érzékelte, Lengyelné Horváth Andrea közművelődési igazgató épp munka közben érezte, hogy megmozdult a föld.

- Először azt hittük kollégáimmal, hogy egy nagyobb kamion haladt el az iroda előtt, később szereztünk tudomást az enyhe rengésről. Bízom benne, hogy nem lesz folytatása. Ma is tisztán emlékszem az 1985-re, akkor is egy gyengébb előrengéssel kezdődött minden - utalt a ’85 augusztus 15-én Berhida térségében észlelt, a Richter-skála szerint 5,0-s földrengésre, ami súlyos épületkárokat okozott a térségben. 

 

Az ügyben megkerestük a mérési adatokat kiadó MTA Szeizmológiai Obszervatóriumát is. Kiszely Márta kérdésünkre elmondta, tési mérőállomásukon 11 óra óta nem érzékeltek nagyobb földmozgást, ám a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet biztosan állítani, hogy nem lesz komolyabb folytatása a rengésnek.

- Annyiban megnyugodhat a lakosság, hogy nem egyedi esettel van dolgunk. Öt évvel ezelőtt, 2004-ben is mértünk a Richter-skála szerinti 2,5-ös mértékű földmozgást. Az adatokat egyébként bárki nyomon követheti a világhálón ingyenesen elérhető www.foldrenges.hu honlapon, ahol 15 percenként frissített adatokat nézhetnek meg az érdeklődők - mondta el az MTA Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa.

Sem katasztrófavédelem megyei ügyeletére, s a városi tűzoltóságokra sem érkezett bejelentés a földrengés ügyében, ezt Sztanke Zoltán hadnagy közölte lapunkkal. Elmondta, az MTA közleményét követően felvették a kapcsolatot a környező települések önkormányzataival, ahol szintén érezték az enyhe rengést, ám személyi sérülésről és műszaki kárról sehol nem számoltak be.

A rossz emlékek ellenére nyugalomra inti az embereket Pergő Margit, Berhida polgármestere. Ugyan teendői szerdán a fővárosba szólították, ám munkatársai folyamatosan tájékoztatták az eseményekről.

- Nincs ok a riadalomra, a '85-ös rengés óta rengeteg apró földmozgást tapasztaltunk a település környékén. Abban pedig csak bízni tudunk, hogy a későbbiekben nem lesznek nagyobb rengések.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!