Koncepciós perek

Veszprém - A bolsevik diktatúra ferences áldozatainak ügyét vizsgálta előadásában dr. Kahler Frigyes, a Veszprém Megyei Bíróság kollégiumvezetője a napokban a Padányi iskolában a Keresztény Értelmiségi Szövetség (KÉSZ) rendezvényén.

Szabados Judit

A professzor elmondta, a ferences rend fennállásának nyolcszáz éves évfordulójára megjelent, "A nagy tűzvörös sárkány torkában - Koncepciós eljárások ferences szerzetesek ellen 1945 – 1956" című könyvében a vértanúk halálát igyekezett tisztázni.

Előadásában e kötetből ragadott ki részleteket, beszélt a koncepciós per jelentéséről, a vallás helyzetéről a kommunista diktatúrában valamint bemutatta Kiss Szaléz, Károlyi Bernát és az újhatvaniak - Kriszten Ferenc Rafael, Veres János Géza, Zsiga Sándor András, Tarcza József Aurél ferences szerzetesek ügyét.

Az elsőszámú ellenség az egyház és az általa képviselt istenhit volt. A ferencesek az elnyomottak támaszai voltak, ha kellett, erősítették a lelket, vagy hamis iratokat szereztek az üldözötteknek a túléléshez. Mindez a diktatúrákban csak fokozta a hatalmon lévők gyűlöletét – tudhatták meg az érdeklődők.

A professzor előadása után a KÉSZ veszprémi csoportja taggyűlést tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!