Könyvtár-ügy - Nem fordul Alkotmánybírósághoz Veszprém

Veszprém - Mit tett a város vezetése annak érdekében, hogy saját lakóterületén ne érje diszkriminatív megkülönböztetés a veszprémi polgárokat? Témája volt-e a megyei könyvtár beiratkozási díjának emelése a megye-város egyeztetésének?

Varga Domokos Péter

Hartmann Ferenc napirend előtt tette fel ezeket a kérdéseket a megyeszékhely mai közgyűlésen. A szocialista frakcióvezető a "veszprémi polgárokat diszkriminatívan érintő" könyvtári beiratkozási díjak miatt emelte fel a szavát. Arra is kíváncsi volt, milyen intézkedéseket kíván tenni a jobboldali városvezetés a nagymértékű negatív megkülönböztetés ellen?

Ismeretes, hogy a megyei önkormányzat múlt heti döntése alapján a veszprémieknek a megyei könyvtárban négyszeresére emelték a beiratkozási díját, az eddigi 1 800 forint helyett nyolcezer forintot kell majd fizetniük. A megyében elő többi emberre ez az intézkedés nem vonatkozik.

- Semmilyen ellátásban soha nem különböztette Veszprém város önkormányzata az itt élőket és a megye más tájairól érkezetteket. Ugyannyi díjat kell fizetni mind a 11 ezer itt étkező tanulónak, holott közülük 5 600-an nem a városban élnek – válaszolta Debreczenyi János. A különbözetet a város a saját költségvetéséből teszi hozzá. Majd megismételte a lapunkban már megjelent információt, hogy a megyei könyvtár beiratkozási díja nem szerepelt a megye-város egyeztető tárgyalások napirendjén.

Közölte, hogy a megyei közgyűlés elnökével, Lasztovicza Jenővel már megkezdték a tárgyalásokat a döntésről. Ugyan van előtte egy sürgősségi indítvány, amely arról szól, hogy a veszprémi testület az Alkotmánybírósághoz fordul a döntés miatt, de azt a megyével való egyeztetés eredményétől teszik függővé. Hozzátette, hogy "a megyei önkormányzatnak nincs lakossága, a megyében élő településeknek van lakossága, a megyében működő ipar, a megyében keletkező személyi jövedelemadó befizetésekből képződik a bevétel, amiből a kormányzati visszaosztás után a megyei önkormányzatok a saját intézményeiket működtetik".

Hartmann Ferenc viszontválaszában azt mondta, "brutális, hogy a két jobboldali vezetés nem beszél egymással, miközben korábban azzal büszkélkedtek, hogy jóban vannak".

A közgyűlés az első napirendek között tárgyalt a költségvetés eddigi felhasználásáról, illetve a jövő évi koncepcióról. Itt több szocialista képviselő ismét szóba hozta a kérdést. Katanics Sándor szerint nem elég az elkezdett tárgyalásokban bízni, akik meghozták ezt a diszkriminatív döntést, azoknak le kellene vonni a tanulságokat.

A megyei önkormányzat döntése különbséget tesz magyar és magyar ember között a kultúrához való hozzáférés területén, ezért azt európaiatlannak tartja Asztalos István és elutasítja. Szerinte a megyei önkormányzat döntésére más választ is kell adni, nem csak leülni a tárgyalóasztalhoz. Ezért módosító indítványként azt javasolta, hogy a jövő évi költségvetési koncepcióból kerüljön ki a Petőfi Színház 20 millió forintos, és a megyei könyvtár három plusz kétmilliós támogatása. Ezzel a döntéssel szerinte nem a színháznak és könyvtárnak üzenne a veszprémi testület, hanem azoknak, akik az igen gombot nyomták meg a veszprémieket érintő döntésre.

- Ilyen döntést ráérünk az után hozni, ha a tárgyalások nem hoztak eredményt – reagált Debreczenyi János, majd a kulturális területtel foglalkozó alpolgármester, Porga Gyula is jelezte, hogy nem ért egyet a módosító indítvánnyal. Ezt követően Asztalos István visszavonta javaslatát, azzal a megjegyzéssel, hogy kéri, a következő közgyűlés előtt a polgármester számoljon be a tárgyalás eredményéről, majd annak ismeretében dönt arról, előterjeszti-e ismét javaslatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!