Lenyelik a békát - A vállalkozók év közben nem módosíthatnak

Megyei körkép - A vállalkozásoknak év közben nincs lehetőségük a fuvardíjak módosítására, így minden áremelkedést saját magukon kell megtakarítaniuk, hogy fenn tudják tartani cégeiket.

Tremmer Tamás

A piaci változások leginkább az üzemanyagok árának ingadozásában követhetők nyomon. A kereslet-kínálat hatása itt elsőként észlelhető, de a forint-dollár-euró árfolyamváltozása ugyancsak gyorsan begyűrűzik. Arról ne is beszéljünk, hogy a kiskereskedelmi ár adókkal agyonsújtott, így ezek módosítása azonnal árkorrigáló tényező lesz. Mindezt a kiszámíthatatlan mozgást az elmúlt hetekben folyamatosan tapasztalhattuk.

- Ezekre a változásokra nem lehet készülni. A mi szakmánkban évente egyszer lehet a fuvardíjakról tárgyalni, év elején, a szerződések megkötésekor. Évközi módosításokra nincs lehetőség - nyilatkozta Viczina Beáta, a Fábian Trans képviselője. Hozzátette, év közben áresésre is van példa, de azt megfigyelték, bárhogy alakulnak a dolgok, év elején mindig alacsonyabbak az árak, mint az év végén.

Az éles versenyhelyzet miatt a fuvardíjak stagnálnak, minden üzemagyag áremelkedést magukon kell kigazdálkodniuk. Odafigyelnek a járművek műszaki állapotára, így kevesebbet fogyasztanak. Fuvarjaikat úgy szervezik, hogy üres kocsival ne közlekedjenek.

A Somló Volánnak az elmúlt egyhavi üzemanyagdrágulás hárommillió forint többletköltséget okozott, tájékoztatott Barta János vezérigazgató. Szerencséjükre az éves tervezett átlagos üzemanyagárhoz képest még jól állnak, ezért nincs szükségük pótintézkedésekre.

- Minden egyes üzemanyagár emelkedés egy szeg a taxisok koporsójába, akik különben is alig tudnak megélni  - jelentette ki Gaál Ferenc pápai személyszállító vállalkozó. A város pici, a távolságok rövidek, az itt élők fizetése pedig alacsony. Ezért alig van kereslet a személyszállítás iránt, ha van is fuvar, a nyomott árak miatt önköltségen szállítanak. Pápán mindössze tíz taxis dolgozik. A város lélekszámához képest elég lenne, az igényekhez képest viszont ez is túl sok.

Hullámvasúton az üzemanyagok ára

Az, hogy hazánkban hullámvasúton van az üzemanyagok ára, ékesen bizonyítják az elmúlt egy év történései.

Tavaly november elején még 242,4 forintért adták a benzin literjét, a gázolajét pedig 272,9-ért. December elejére majd húsz forinttal csökkent mindkét üzemanyag ára. 2009 január elején 217,4-et ért egy liter benzin, a gázolajat 231,9 forintért mérték. Az év során a gyors változások mellett megfigyelhető volt, hogy a benzin ára szép lassan kezdte beérni a gázolajat.

2009. július 1-től emelkedett az áfa-, valamint a jövedéki adó kulcsa, amely meglökte az üzemanyagok árát, a következő egy hónapban mégis kétszeri árcsökkentésre volt példa. Augusztus 5-én már a benzin volt drágább (301 forint), miközben a gázolajért 257 forintért lehetett hozzájutni. A múlt heti emelést követően ma 301, illetve 287 forintnál járunk. De messze még az év vége...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!